The Young and Prodigious T.S. Spivet

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress. Altijd 20 films die je bijblijven

 • Meer dan een filmplatform: elke week nieuwe inleidingen

 • Van jouw bijdrage vertellen we nieuwe verhalen met jonge makers

 • Beschikbaar op iOS, Android en Samsung Smart TV

 • €7,99 na proefperiode. Altijd opzegbaar.

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Het 10-jarige wonderkind T.S. Spivet gaat het avontuur aan wanneer hij na zijn geniale wetenschappelijke uitvinding wordt uitgenodigd om een speech te geven ter ere van zijn ontdekking. Om zijn buitenissige familie niet te belasten verlaat T.S. in zijn eentje de Amerikaanse familie-ranch en begint zijn grote reis met goede moed, een hoofd vol creatieve ideeën en nog onwetend van wat en wie hij gaat tegenkomen.

Filmprogrammeur Anne Lammers over 'The Young and Prodigious T.S. Spivet'

Fantaseer er op los!

door Vera Baur

Verzamel al je neefjes, nichtjes, ooms en tantes voor de openhaard en open je hart (en je hoofd) voor deze warme, verwonderlijke film. The Young and Prodigious T.S. Spivet vertelt het verhaal van de jonge en geniale T.S. Op een uitgestrekte ranch in rural Montana brainstormt de 10-jarige T.S. zich zijn hele jeugd er volledig op los. Uitvinding hier, experiment daar en met tientallen berekeningen in zijn hoofd, ziet T.S. in elk grassprietje of elke druppel water wel een nieuw idee, verbetering of gewoonweg onbeantwoorde levensvragen. En dat omringd door zijn gekke familie; de lichtelijk mad-beatle-scientist moeder Dr. Claire, brommende en whisky-sippende ‘cowboy’ vader, puberzus en Miss America in spé Gracie, en als laatste zijn polar-opposite en beste vriend, tweelingbroer Layton. Sinds een traumatische familiegebeurtenis is het gezin niet meer zo verbonden als voorheen en wanneer T.S. een belangrijke wetenschappelijke prijs wint voor een van zijn uitvindingen, verzwijgt hij dit voor zijn familie en gaat alleen op pad naar Washington om een speech in het Smithsonian te geven. Wat volgt is een avontuurlijke, absurde en af en toe gevaarlijke tocht door de verschillende staten van Amerika - waarbij T.S de bijzonderste figuren tegenkomt op weg naar de plek waar hij denkt thuis te horen.

Een film met een kind in de hoofdrol krijgt tegenwoordig al snel de stempel kinderfilm op gedrukt, met alleen hele jonge kijkers als doelgroep. Vaak niet compleet onterecht, en bij T.S. Spivet ook niet helemaal onwaar, maar toch is dit vaak wat kort door de bocht. T.S. Spivet schaart zich onder de jeugdboek-verfilmingen waar je, volgens mij, als volwassene bijna meer van geniet dan dat je als kind doet. Denk aan briljante boekverfilmingen als Matilda (1996), Hugo (2011) maar ook Bridge to Therabithia (2007) of Where the Wild Things Are (2009). Wat deze films zo sprekend maakt (naast de filmische totstandkoming door menig geniale regisseur) is de pure, onschuldige maar vooral ook inspirerende verbeeldingskracht van deze bijzondere en vaak witty protagonisten.

Deze films en personages roepen nostalgie naar een kindertijd op waar de simpelste dingen magisch lijken en pure verwondering kan ontstaan uit alledaagse activiteiten. Klassieker en grootheid in de jeugdliteratuur Le Petit Prince schetst haarscherp het verschil tussen kinderlijke fantasie en volwassen rationaliteit en verantwoordelijkheid; Le Petit Prince betoogt dat opgroeien leidt tot het verlies van deze verbeeldingskracht. Misschien ken je het iconisch geschetste beeld van het boek wel. Als voorbeeld van de verschillende leeftijds-perspectieven legt de kleine prins een afbeelding van een onidentificeerbare vorm aan zijn lezers voor. Waar volgens de kleine prins een volwassene het figuur als een wat bizarre hoed zou interpreteren, zou een kind ‘logischerwijze’ de omtrek van een olifant, opgeslokt door een python slang, in het onbekende beeld zien.

“Omarm je kinderlijke creativiteit” pleit zowel de kleine prins als T.S. Spivet, Matilda of Hugo. Kinderen genieten zeker weten van deze fantasierijke films, maar wij volwassenen kunnen er ook nog eens heel veel van leren.

Must-see, omdat:

 • 1. De iconische Helena Bonham Carter en Judy Davis lijken erg te genieten van hun excentrieke en ‘larger than life’-rollen.

 • 2. Regisseur Jean-Pierre Jeunet is evenals de geniale filmmaker die ons de betoverende Franse filmklassieker Amélie bracht.

 • 3. The Young and Prodigious T.S. Spivet dé warme, winterse familiefilm is voor tijdens de feestdagen!

“The amazing thing about water drops is that they always take the path of least resistance. For humans it’s exactly the opposite."

T.S. Spivet (The Young and Prodigious T.S. Spivet)

Deze films werden ook geselecteerd door Anne Lammers

We Are Who We Are: aflevering 1

We Are Who We Are: aflevering 6

We Are Who We Are: aflevering 3

We Are Who We Are: aflevering 8

We Are Who We Are: aflevering 7

We Are Who We Are: aflevering 4

We Are Who We Are: aflevering 5

We Are Who We Are: aflevering 2

Paris 36

Miss Potter

August Rush

Buddy

Les Plages d'Agnès

Le meraviglie

Song to Song

Bienvenue chez les Ch'tis

Les Choristes

Sieranevada

Wuthering Heights

De Laatste Dagen van Emma Blank

Mektoub, My Love: Canto Uno

Carol

Lean on Pete

Manifesto

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress. Altijd 20 films die je bijblijven

 • Meer dan een filmplatform: elke week nieuwe inleidingen

 • Van jouw bijdrage vertellen we nieuwe verhalen met jonge makers

 • Beschikbaar op iOS, Android en Samsung Smart TV

 • €7,99 na proefperiode. Altijd opzegbaar.

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand