What Maisie Knew

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Kinderen krijgen lijkt de normaalste zaak van de wereld, maar wat als het ouderschap eigenlijk niet voor je is weggelegd en je kind daar de dupe van wordt? What Maisie Knew is een pijnlijk maar steengoed drama over de effecten van een vechtscheiding op kinderen, door de ogen van de 6-jarige Maisie.

Schrijfster Tatjana Almuli over 'What Maisie Knew'

Kinderen zien alles

Door Nikki Nilwik

In 2019 eindigden 30 duizend huwelijken in een scheiding. Even om dit in perspectief te zetten; in ditzelfde jaar werden er 44 duizend huwelijken voltrokken. Dit betekent natuurlijk niet dat driekwart van de huwelijken met zekerheid eindigt in een scheiding, maar laten we eerlijk zijn – de cijfers zijn wél schrikbarend hoog. Vooral omdat veel scheidingen niet alleen een impact hebben op de betrokken partners, maar ook op hun (eventuele) kinderen. Kinderen zijn helaas nog steeds te vaak de dupe van een scheiding – ondanks het feit dat zij hier op geen enkele manier om hebben gevraagd. De ijzersterke film What Maisie Knew brengt dit pijnlijk duidelijk in beeld.

In What Maisie Knew krijgen we slechts één perspectief te zien – het perspectief van de 6-jarige Maisie. Maisie is de enige dochter van wat vroeger waarschijnlijk een enorm cool ‘rock’n’roll’ echtpaar zou zijn geweest. Haar moeder Susanna (Julianne Moore) is een beroemde, maar egocentrische zangeres en haar vader Beale (Steve Coogan) een goedgelovige kunsthandelaar die nog steeds gelooft dat daar het geld te vinden valt. Zoals gezegd: vroeger vormden zij misschien een koppel waar velen van ons tegen op zouden kijken, maar nu is er weinig van over.

De ouders waarmee Maisie opgroeit, zijn vaak dronken en kunnen niet langer dan twee minuten met elkaar praten zonder elkaar volledig uit te schelden. Niet gek dus dat de twee besluiten te scheiden. Wat wel gek is, is dat ze er alles voor doen om ervoor te zorgen dat de ander geen voogdij over Maisie krijgt – zoals opeens met nanny Margo en barman Lincoln trouwen. Susanna en Beale doen er alles aan om elkaars levens zo verschrikkelijk mogelijk te maken, zonder ook maar één seconde stil te staan bij het lot van hun dochter Maisie. Maisie (enorm sterk geacteerd door de slechts 6-jarige Onata Aprile) is zich echter van alles bewust en weet precies wat er speelt – wat er uiteindelijk toe leidt dat het jonge meisje voor zichzelf leert kiezen.

Het pijnlijke maar steengoede What Maisie Knew werd gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1897 geschreven door Henry James. Destijds had James de moeilijke taak om een van de eerste boeken te schrijven waarin de moeilijkheden van echtscheidingen aan het licht werden gebracht. In 2012, kregen regisseurs Scott Mcgehee en David Siegel de opnieuw moeilijk taak om dit prachtige boek om te gieten in een nieuw jasje dat past bij deze tijd- en dat hebben ze op knappe wijze gedaan. Hun versie van What Maisie Knew is niet alleen enorm herkenbaar, maar ook nog eens verrassend en vernieuwend. Het gebruik van slechts één perspectief kan misschien wat beperkt lijken – maar in een vechtscheiding is juist het verhaal van het kind het allerbelangrijkst, toch?

Must-see, omdat:

  • 1. What Maisie Knew een pijnlijk goede film is, die een echtscheiding laat zien vanuit het enige belangrijke perspectief; dat van het kind.

  • 2. Julianne Moore, Steve Coogan, maar vooral ook de jonge Onata Aprile bewonderenswaardige acteerprestaties neerzetten. Onata Aprile won hier zelfs de Women Film Critics Circle Award voor!

  • 3. De film benadrukt dat kinderen krijgen misschien niet altijd voor iedereen is weggelegd.

“I need some luck now.”

Lincoln (What Maisie Knew)

Deze films werden ook geselecteerd door Tatjana Almuli

Grief is love in a heavy coat

Fat Front

Cobain

The Broken Circle Breakdown

On Chesil Beach

Kapsalon Romy

50/50

Sweet Thing

Ask Dr. Ruth

Y’aura t-il de la neige à Noël?

Rocks

Frida

God Only Knows

Dirty God

A Single Man

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.