Klassiekers om van te houden

Door Anne Lammers • 6 aug. 2019

Augustus komkommertijd? Niet op Cinetree! Bij ons vind je deze maand de allerbeste arthouse klassiekers van over de hele wereld. Films die je al lang in je armen hebt gesloten en waar je nog iedere keer blij van wordt. Of misschien zijn het klassiekers waar je nu pas voor de allereerste keer van gaat genieten, iets waar we zelfs een beetje jaloers op zijn.

Twee jongens groeien gezamenlijk op in één van de gevaarlijkste krottenwijken ter wereld in Rio de Janeiro: ‘de stad van God’. De één wordt fotograaf, de ander drugsdealer. Cidade de Deus laat met een lach en een traan zien wat armoede doet met onschuldige, opgroeiende kinderen in een problematische omgeving. Een flitsende, zwarte komedie die uitgroeide tot Brazilië’s best bezochte film in dertig jaar. En wij begrijpen waarom - deze klassieker mag op niemands lijstje ontbreken.

De meest romantische klassieker aller tijden, Amélie. De film vertelt het verhaal over Amélie, een onschuldig en naïef meisje dat in Parijs woont en geniet van de kleine dingen in het leven. Met haar vingers de beslagkom uitlikken, door een zak met granen woelen, steentjes over het water gooien of met een lepel het gestolde caramellaagje van de crème brûlée intikken - zo simpel kan geluk zijn. Tenzij je afgeleid wordt door een hele bijzondere ontmoeting die je niet meer los kunt laten.

Een van de grootste successen uit de Mexicaanse filmgeschiedenis is Y Tu Mamá También. In dit meesterwerk van Alfonso Cuarón (boekte recent ook succes met het Oscarwinnende Roma) reizen de vrienden Tenoch en Julio samen met de elf jaar oudere Luisa naar een exotisch strandparadijs. Althans, dat denkt Luisa. De twee tieners hebben dit strand zelf verzonnen om zo de bloedmooie Luisa mee op roadtrip te krijgen. Onderweg leren ze over vriendschap, liefde, sex, het leven, de dood en elkaar.

Een klassieker onder de klassiekers, Le Ballon Rouge. In deze betoverende film uit 1956 legt een rode ballon contact met een klein jongetje. Samen dwalen zij door de straten van Parijs. Een magische kijkervaring die je terugvoert naar je eigen kindertijd, zonder dat de film heel kinderachtig wordt.

Leuk weetje: deze film is een van de meest verspreidde en bekeken films in Amerika, ondanks dat Le Ballon Rouge niet in de bioscopen draaide. Maar duizenden scholen werden voorzien van een 16-millimeter print en zo bereikte de film alsnog een gigantisch publiek.

La Vita è Bella, de Italiaanse klassieker die iedereen tot tranen toe wist te ontroeren. In dit tragikomische holocaust verhaal wordt een vader met zijn zoontje afgevoerd naar een concentratiekamp. Om zijn zoon te beschermen tegen de gruwelijke realiteit van de Tweede Wereldoorlog stelt hij de reis voor als een spel waarin je prijzen kunt winnen. Een film die je doet beseffen dat fantasie het leven zó kan verrijken, zelfs in de aller- allerslechtste omstandigheden.