La vita è bella

Spreading great stories

 • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

 • Geselecteerd en ingeleid door experts

 • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

In deze geprezen maar omstreden tragikomedie van Roberto Benigni wordt een vader met zijn zoontje afgevoerd naar een concentratiekamp. Om zijn zoon te beschermen tegen de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog, stelt hij de reis voor als een spel waarin je prijzen kunt winnen.

Humberto Tan over 'La Vita è Bella'

Met een lach en een traan

Sommige verhalen zijn van groot belang, maar zo heftig en pijnlijk dat je ze liever niet onder ogen komt. Eén ding is zeker: dat geldt niet voor La vita è bella. Eén van de weinige oorlogsklassiekers waarin liefde, hoop en zelfs humor een grote rol spelen.

Roberto Benigni regisseerde de film niet alleen, maar speelt zelf ook de rol van de joodse Italiaan Guido: een vader die het leven liever met een korreltje zout neemt. Wanneer hij samen met zijn zoontje in een concentratiekamp belandt, verzint hij een spel waarbij punten verdiend kunnen worden. Alles om de situatie maar iets draaglijker te maken voor zijn zoon.

La vita è bella is daarom, naast een ongelooflijk belangrijk verhaal over oorlog, nog veel meer een verhaal over verlichting en onvoorwaardelijke liefde. De film laat zien dat oorlog pijn doet, dat er niks leuks is aan de holocaust, maar dat het leven desondanks mooi kan zijn.

Must-see, omdat:

 • 1. Je de echte liefde voelt in deze film. Guido’s vrouw, Dora, werd gespeeld door Roberto Benigni’s eigen vrouw, Nicoletta Braschi. Weinig spel voor nodig want de chemie tussen die twee was er allang!

 • 2. La vita è bella je doet beseffen dat het leven, ondanks alle ellende in het verleden en in het nu, zó wonderschoon kan zijn.

 • 3. Schrijver, regisseur en tevens acteur Benigni ervoor koos om de oorlog te bekijken vanuit de ogen van een clown. Volgens hem heeft een clown geen verstand, maar wel gevoel en een grote fantasie. Benigni is ervan overtuigd dat een clown de dingen soms beter ziet dan een gewoon mens.

Film in feiten

 • 1. De film zorgde voor felle discussies. Waar de een Benigni’s rolprent koesterden en omarmde, reageerden anderen fel dat je over de oorlog geen grappen mag maken.

 • 2. De titel van de film komt uit het dagboek van Leo Trotski, die samen met Lenin een van de grootste marxisten van de 20e eeuw was. Het is de laatste zin die hij in zijn schuilbunker schreef voordat hij door Stalins geheime politie werd vermoord.

 • 3. Winnaar van de Grote Jury Prijs in Cannes! Benigni was dolblij en dat bleek: tijdens de uitreiking kuste hij de voeten van juryvoorzitter Martin Scorsese.

“You can't imagine how much I feel like making love to you. But I'll never tell anyone, especially not you.”

Guido (La Vita è Bella)

Deze films werden ook geselecteerd door Humberto Tan

Werk ohne Autor

Het Wonder van Le Petit Prince

Chocolat

Den Skyldige

Retour en Bourgogne

The King's Speech

Cidade de Deus

Tanna

Neon Bull

Dear White People

Hotel Rwanda

The Salt of the Earth

Spreading great stories

 • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

 • Geselecteerd en ingeleid door experts

 • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand