La Vita è Bella

In dit tragikomische holocaust sprookje wordt een vader met zijn zoontje afgevoerd naar een concentratiekamp. Om zijn kind te beschermen tegen de gruwelijke realiteit van de Tweede Wereldoorlog stelt hij de reis voor als een spel waarin je prijzen kunt winnen.

Humberto Tan deelt 'La Vita è Bella'

Waarom is dit een must-see?

  • Echte liefde in deze film. Guido’s vrouw, Dora, werd gespeeld door Roberto Benigni’s eigen vrouw, Nicoletta Braschi. Weinig spel voor nodig want de chemie tussen die twee was er allang!

  • Een film die je doet beseffen dat het leven, ondanks alle ellende in het verleden en in het nu, zó wonderschoon kan zijn.

  • Schrijver, regisseur en tevens acteur Begnini koos ervoor om de oorlog te bekijken vanuit de ogen van een clown. Volgens hem heeft een clown geen verstand maar wel gevoel en een grote fantasie. Begnini is er van overtuigd dat een clown dingen soms beter ziet dan een gewoon mens.

Film in feiten

  • Een film die zorgde voor felle discussies. Waar de een Begnini’s rolprent koesterden en omarmden reageerden de anderen fel dat je over de oorlog geen grappen mag maken.

  • De titel van de film komt uit het dagboek van Leo Trotski, die samen met Lenin een van de grootste marxisten van de 20e eeuw was. Het is de laatste zin die hij in zijn schuilbunker schreef voordat hij door Stalins geheime politie werd vermoord.

  • Winnaar van de Grote Jury Prijs in Cannes! Benigni was dolblij en dat bleek: tijdens de uitreiking kuste hij de voeten van juryvoorzitter Martin Scorsese.

  • Ook tijdens de Academy Awards wist Benigni prijzen binnen te slepen. Toen werd aangekondigd dat hij de prijs van beste niet-Engelstalige film had gewonnen sprong hij over stoelen om zijn prijs in ontvangst te nemen.

“You can't imagine how much I feel like making love to you. But I'll never tell anyone, especially not you.”

Guido (La Vita è Bella)

Deze films werden ook geselecteerd door Humberto Tan

Den Skyldige

Retour en Bourgogne

The King's Speech

Cidade de Deus

Tanna

Neon Bull

Dear White People

Hotel Rwanda

Bram Fischer