Vriendschap is overal te vinden

Door Stefanie Gordin • 1 jan 2022

Veel films laten ons vanaf het eerste moment sprakeloos, geven ons een warm gevoel en zetten ons tot nadenken. Het zijn op dat moment psychologische effecten (zoals identificatie en het gevoel van nabijheid) die ervoor zorgen dat we ons emotioneel verbonden voelen met fictieve personages, net zoals in het echte leven. Deze maand staat de verbindende kracht van film centraal op Cinetree en reizen we vanuit thuis de wereld rond om elkaar beter te begrijpen.

Of je nu in Nederland, Spanje of aan de andere kant van de wereld woont, familie en vriendschap functioneren overal onder hetzelfde uitgangspunt: gedeelde liefde, verbinding en toewijding. De betekenis van vriendschap was al iets waar de klassieke filosoof Aristoteles zich mee bezighield. Niemand zou volgens hem ervoor kiezen om zonder vrienden door het leven te gaan, zelfs niet als er genoeg rijkdom zou zijn. Door samen te zijn met mensen die ons een spiegel voorhouden, worden we ons ervan bewust wie we zijn. Ook al hebben we soms het gevoel dat we in een wereld leven die gericht is op verdeeldheid, moeten we onthouden dat we, ondanks taalbarrières en culturele verschillen, allemaal op zoek zijn naar hetzelfde: verbinding.

Frankrijk – Le Ballon Rouge

Wat kan verbeeldingskracht ons bijleren over liefde en vriendschap? De Franse Oscar-winnende kortfilm Le Ballon Rouge (1956) onder regie van Albert Lamorisse vertelt het verhaal van een Parijs jongetje, de vijfjarige zoon van Lamorisse, die aan een lantaarnpaal een knalrode ballon vindt. Het jongetje neemt de ballon mee en er ontstaat meteen een hechte vriendschap. Kijken naar Le Ballon Rouge voelt als terugkeren naar een oude, vertrouwde vriend. Deze kortfilm is een ontroerend verhaal over onvoorwaardelijke liefde en vriendschap, dat ons allen geruststelt. Verbeeldingskracht speelt hier een belangrijke rol in. Als verbeelding voortkomt uit geloven in het onmogelijke, dan zijn denkbeeldige werelden onmisbaar in ons leven. Lamorisse wist op een creatieve manier een gevoel van verwondering en magie in beeld te brengen. Zowel kinderen als volwassenen krijgen het verlangen om te ontsnappen aan de eentonige routines van het dagelijks leven en zich met het onmogelijke te verbinden. Liefde, betekenisvol voor iedereen, verbindt ons met de grotere wereld om ons heen en dat is het enige dat telt.

Italië – Gli Anni Più Belli

Wie zijn we, waar komen we vandaan en welke mensen spelen een belangrijke rol in ons leven? In de Italiaanse film Gli Anni Più Belli (2020) volgen we het leven van vier beste vrienden (Giulio, Gemma, Paolo en Riccardo), bestaande uit liefde, vriendschap en verraad. Van de jaren tachtig tot het heden, van puberteit tot volwassenheid. Ze houden van elkaar, verliezen elkaar uit het oog, om vervolgens weer samen te komen. Liefde en vriendschap verbindt hen al vanaf het eerste moment, maar ze krijgen ook te maken met tegenslagen en teleurstellingen. Dankzij Gli Anni Più Belli begrijpen we dat het leven nooit stilstaat en dat we de mensen waar we van houden niet altijd in de buurt kunnen hebben. Gelukkig zijn de vriendschap en liefde sterk genoeg om ons weer samen te brengen op een moment dat we het echt nodig hebben.

Spanje – Todo sobre mi madre

Hoe cruciaal is de relatie met een moeder als we het over verbinding hebben? In de Spaanse film Todo sobre mi madre (1999) onder regie van Pedro Almodóvar verliest Manuela plotseling haar zoon Esteban. Ze besluit om terug te keren naar Barcelona, de stad waar ze een groot deel van haar leven woonde. Het is ook de stad waar ze de vader van Esteban leerde kennen, die tegenwoordig als vrouw door het leven gaat. Het verhaal gaat over liefde, ouderschap, vriendschap en het leven. Geen enkele film van Almodóvar weergeeft de moederfiguur in al haar unieke vormen zo liefdevol als Todo sobre mi madre. Eveneens vonden de opnames in de laatste maanden van Francisca Caballero’s leven plaats, de moeder van de regisseur. De film is een eerbetoon aan onvoorwaardelijke liefde en moederschap.

Verenigd Koninkrijk - The Singing Club

Soms gebeurt het dat we onverwachts worden samengebracht. Een goed voorbeeld is de Britse film The Singing Club (2019), dat losjes gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. De film richt zich op twee vrouwen die verschillende pogingen doen om de achtergebleven partners op een militaire basis op te vrolijken. Terwijl hun partners op een missie in Afghanistan zijn, bedenken de vrouwen verschillende activiteiten om hun zorgen even aan de kant te schuiven, zoals breien en wandelen. Wanneer deze activiteiten niet de nodige afleiding bieden, stelt een van de vrouwen voor om te gaan zingen. Door samen te zingen proberen ze de onzekere periode te overbruggen. En eerlijk, er is niks beter dan een volwassen groep vrouwen die bekende nummers zingt en daardoor de kracht van verbinding vindt. The Singing Club inspireert om creatief te blijven in moeilijke tijden, vooral als we het allemaal even niet zien zitten.

Japan - Our Little Sister

We sluiten af met een overduidelijke conclusie: familie is onmisbaar in de wereld - en het maakt niet uit op welke manier we dit invullen. In de Japanse film Our Little Sister (2015) onder regie van Hirokazu Kore-Eda leven drie zussen in een groot huis. Hun vader liet het gezin vijftien jaar geleden in de steek. Wanneer hij sterft, trekken de zussen naar het platteland voor de begrafenis. Daar ontmoeten ze voor het eerst hun verlegen halfzus, die er na het overlijden alleen voor lijkt te staan. Ze vragen aan haar om bij hen te komen wonen. Vanaf dat moment begint er voor de vier zussen een nieuw leven vol mooie ontdekkingen en liefdevolle momenten. Ze genieten van elkaars gezelschap, proberen romantiek te vinden en rouwen om het verlies van vrienden en geliefden. Our Little Sister is tegelijkertijd optimistisch en melancholisch, waarbij het huiselijk leven op een tedere manier in beeld wordt gebracht. Deze film heeft de kracht om je de nodige vertraging in het leven te laten opzoeken om te genieten van alle mensen die je dierbaar zijn.