Amazing Grace

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

In deze anderhalf uur durende muziekdocumentaire word je meegenomen in de kerkdienst waar het album Amazing Grace van Aretha Franklin live werd opgenomen. Zoals de universele taal van muziek dat als geen ander kan, spreekt het tot je gevoel. Amazing Grace is een intiem portret van een gemeenschap, waar je ondanks de afstand in ruimte en tijd eventjes deel van mag uitmaken.

Cinetree-founder Hanna Verboom deelt 'Amazing Grace'

Must-see, omdat:

  • 1. De film geen opperste concentratie vereist, het verplicht je niet om aan het scherm gekluisterd te zitten. Sterker nog, de film komt misschien wel beter tot z’n recht als je jezelf de ruimte geeft om mee te gaan in de ervaring.

  • 2. Alleen al vanwege het prachtige tijdsbeeld van de jaren ‘70, de kleurrijke kleding en de uitgesproken kapsels van de mensen in het publiek.

  • 3. De achterhaalde techniek en korrelige beelden een geweldig contrast vormen met de tijdloze en sublieme ervaring die je eraan over houdt.

Blijde boodschap

We zijn in The New Temple Missionary Baptist church in Los Angeles. Terwijl het geluid van stemmende instrumenten en de soundcheck klinkt, zien we hoe de inmiddels ouderwetse opnametechniek wordt geïnstalleerd. Onder leiding van dominee James Cleveland komt het Southern California Community Choir binnen in de goedgevulde zaal. De toon is gezet, en de concertopname van soullegende Aretha Franklin begint.

Amazing Grace zou later het bestverkochte gospel album ooit worden - eigenlijk al genoeg reden om deze film te kijken. “Tonight, I want you to relax and enjoy. Listen to the greatest sound in the world, the sound of Gospel.” aldus dominee Cleveland. En zo is het precies: naast het horen van de innemende stem van Aretha Franklin, is deze concertregistratie ook een ode aan de gospelmuziek. De film neemt je mee in een schitterende dienst en heeft misschien wel, net als het doel van deze religieuze ervaring, een helende werking.

Gospel werd geboren op de katoenplantages in Amerika. Slaven van Afrikaanse afkomst die hier werkten mochten niet praten, maar wel zingen. De ritmische klanken en Afrikaanse muziek combineerden ze met religieuze passages om te kunnen communiceren. Muziek diende als middel om te kunnen verbinden en gevoelens te uiten. De liederen werden Negrospiritual genoemd, en vormen de basis voor gospel – een term die voor ‘blijde boodschap’ staat. De diepgewortelde noodzaak om jezelf te laten horen en te uiten vormt dus het fundament van deze muziek, en die kracht wordt in deze documentaire gevisualiseerd.

De montage is soms rommelig: in beeld verschijnen geluids- en cameramannen, de constructie van bedrading en lichtinstallatie is niet helemaal weggewerkt. Juist dit draagt allemaal bij aan het gevoel van een exclusief kijkje, een echte momentopname. En los daarvan is het natuurlijk niet moeilijk om je volledig te laten betoveren door de krachtige stem van de Queen of Soul, Aretha Franklin.

Geschreven door Freija Roos

“You're in tonight for a great thrill. She can sing anything.”

Rev. Cleveland (Amazing Grace)

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

2040

La Croisade

Je aandacht verdient aandacht

Proxima

Samen uit de schaduw

The Boat That Rocked

8 femmes

Nothing But the Sun

Polisse

Les Intranquilles

Animal

Un Triomphe

The Singing Club

Woman at War

Cowboys

Un Amour Impossible

Knight of Cups

Antoinette dans les Cévennes

The Hundred-Foot Journey

Monk

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

Hors Normes

De Wilde Stad

Lion

School Life

Jackie

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Yao

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

The Diving Bell and the Butterfly

170 Hz

Amélie

Once

The Selfish Giant

Le ballon rouge

Still Alice

A Late Quartet

Home For Christmas

De rouille et d'os

Mandela: Long Walk to Freedom

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

I, Daniel Blake

Dheepan

L'Odyssée

Turist

The Salt of the Earth

Life, Animated

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

Doof Kind

So Help Me God

La Grande Bellezza

Suffragette

45 years

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.