Amazing Grace

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

In deze anderhalf uur durende muziekdocumentaire word je meegenomen in de kerkdienst waar het album Amazing Grace van Aretha Franklin live werd opgenomen. Zoals de universele taal van muziek dat als geen ander kan, spreekt het tot je gevoel. Amazing Grace is een intiem portret van een gemeenschap, waar je ondanks de afstand in ruimte en tijd eventjes deel van uit mag maken.

Schrijfster Tatjana Almuli deelt 'Amazing Grace'

Blijde boodschap

Door Freija Roos

We zijn in The New Temple Missionary Baptist church in Los Angeles. Terwijl het geluid van stemmende instrumenten en de soundcheck klinkt, zien we hoe de inmiddels ouderwetse opnametechniek wordt geïnstalleerd. Onder leiding van dominee James Cleveland komt het Southern California Community Choir binnen in de goedgevulde zaal. De toon is gezet, en de concertopname van soullegende Aretha Franklin begint.

Amazing Grace zou later het bestverkochte gospel album ooit worden – eigenlijk al genoeg reden om deze film te kijken. “Tonight, I want you to relax and enjoy. Listen to the greatest sound in the world, the sound of Gospel.” aldus dominee Cleveland. En zo is het precies: naast het horen van de innemende stem van Aretha Franklin, is deze concertregistratie ook een ode aan de gospelmuziek. De film neemt je mee in een schitterende dienst en heeft misschien wel, net als het doel van deze religieuze ervaring, een helende werking.

Gospel werd geboren op de katoenplantages in Amerika. Slaven van Afrikaanse afkomst die hier werkten mochten niet praten, maar wel zingen. De ritmische klanken en Afrikaanse muziek combineerden ze met religieuze passages om te kunnen communiceren. Muziek diende als middel om te kunnen verbinden en gevoelens te uiten. De liederen werden Negrospiritual genoemd, en vormen de basis voor gospel – een term die voor ‘blijde boodschap’ staat. De diepgewortelde noodzaak om jezelf te laten horen en te uiten vormt dus het fundament van deze muziek, en die kracht wordt in deze documentaire gevisualiseerd.

De montage is soms rommelig: in beeld verschijnen geluids- en cameramannen, de constructie van bedrading en lichtinstallatie is niet helemaal weggewerkt. Juist dit draagt allemaal bij aan het gevoel van een exclusief kijkje, een echte momentopname. En los daarvan is het natuurlijk niet moeilijk om je volledig te laten betoveren door de krachtige stem van de Queen of Soul, Aretha Franklin.

Must-see, omdat:

 • 1. De film geen opperste concentratie vereist, het verplicht je niet om aan het scherm gekluisterd te zitten. Sterker nog, de film komt misschien wel beter tot z’n recht als je jezelf de ruimte geeft om mee te gaan in de ervaring.

 • 2. Alleen al vanwege het prachtige tijdsbeeld van de jaren ‘70, de kleurrijke kleding en de uitgesproken kapsels van de mensen in het publiek.

 • 3. De achterhaalde techniek en korrelige beelden een geweldig contrast vormen met de tijdloze en sublieme ervaring die je eraan over houdt.

“You're in tonight for a great thrill. She can sing anything.”

Rev. Cleveland (Amazing Grace)

Deze films werden ook geselecteerd door Tatjana Almuli

What Maisie Knew

Y’aura t-il de la neige à Noël?

Rocks

Frida

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand