Broers

De broertjes Lukas en Alexander zijn in alles elkaars tegenpolen, maar hebben een onverwoestbare band. Wanneer Alexander hals over kop naar Frankrijk vertrekt, reist Lukas met hem mee. Maar eenmaal in Frankrijk ziet Lukas een kant van Alexander die hij tot dat moment niet had gezien. En vanaf dat moment... is niets meer hetzelfde.

Presentator & fotograaf Humberto Tan over 'Broers'

Play together, stay together

Waarschijnlijk is geen band zo sterk als de band tussen broers en zussen. Zeker wanneer je samen bent opgegroeid, is de kans groot dat er een bijzondere ‘dynamiek’ is ontstaan. Een dynamiek die met geen andere te vergelijken is: als bloedverwanten, twee handen op één buik, voor altijd samen door het leven. En hoewel je qua uiterlijk nog zo van elkaar kunt verschillen; de innerlijke band is vaak uitermate sterk. Zo bewijzen ook de broertjes Lukas en Alexander in het prijswinnende Broers (Bram Schouw): qua uiterlijk misschien elkaars tegenpolen, maar qua innerlijk onafscheidelijk.

De jonge Lukas (Jonas Smulders) adoreert zijn oudere en vooral veel spontanere broer Alexander (Niels Gomperts). Niet alleen woont Alexander al op kamers en leidt hij zijn eigen, volwassen leven; hij is vooral ook stoer, impulsief en levenslustig - iets waar de introverte Lukas alleen maar van kan dromen. Het liefst brengt hij zoveel mogelijk tijd door met zijn vrijgevochten held; samen ravotten, beetje hangen, sigaretjes roken; alles met Alexander is gewoon veel leuker. Want waarom sigaretten roken op de stoep als het ook op een dakrand kan, toch Alexander? “Hoogtevrees zit hier”, stelt Alexander, terwijl hij met zijn wijsvinger op zijn voorhoofd tikt, en met zijn voeten richting de dakrand schuift. Even lijkt Lukas van zijn stuk gebracht, maar dan schuift ook hij naar het randje toe. Als de één in de sloot springt...

Hoewel Lukas soms zijn twijfels lijkt te hebben bij de acties en ideeën van Alexander, wil hij uiteindelijk vooral net zo zijn als hij: sociaal, avontuurlijk en uitermate populair. Toch levert de levensstijl van Alexander hem ook vaak problemen op. Regelmatig belandt Alexander in een vechtpartij of onstuimige situatie (die hij meestal zelf heeft opgezocht) en brengt hij niet alleen zichzelf, maar ook Lukas in gevaar. En Lukas zelf? Tja, die laat alles over zich heen komen; die is eigenlijk alleen maar onder de indruk. Waar hij zich eigenlijk los zou moeten maken van Alexander om een eigen, onafhankelijk leven te gaan leiden, blijft hij trouw in de schaduw van zijn grote broer staan.

Toch verandert de gemoedelijke sfeer tussen de broers voorgoed wanneer Alexander op een dolle avond besluit de boel de boel te laten en onverwachts naar het buitenland te vertrekken. Lukas, die het in eerste instantie een belachelijk idee vindt, besluit uiteindelijk (hoe kan het ook anders) om toch met zijn broer mee te reizen. Maar tijdens hun gezamenlijke road trip naar Frankrijk ontdekt Lukas een kant van Alexander die hij tot dat moment niet had gezien (of misschien niet had willen zien?). Boos en verdrietig vertrekt Lukas terug naar Nederland. En vanaf dat moment verandert álles.

Must-see, omdat:

  • 1. Hoofdrolspeler Jonas Smulders al op 21-jarige leeftijd een Gouden Kalf won (voor zijn rol als Tomas in Geen Koningen in ons Bloed) en in Berlijn werd uitgeroepen tot één van de Shooting Stars van 2018.

  • 2. Broers als geen andere films laat zien hoe ongelooflijk mooi de band tussen twee broertjes kan zijn. Een film van weinig woorden, maar grote gevoelens.

  • 3. Deze film (geheel terecht) tientallen nominaties en prijzen in de wacht mocht slepen, waaronder de prijs voor ‘Best New Director’ op het Brooklyn film Festival en de Silver Screen Prize in Hollywood.

“Eigenlijk is het zo tof man, dat wij broertjes zijn.”

Alexander (Broers)

Deze films werden ook geselecteerd door Humberto Tan

Den Skyldige

Retour en Bourgogne

The King's Speech

Cidade de Deus

Tanna

Neon Bull

Dear White People

Hotel Rwanda

La Vita è Bella

Bram Fischer