Dallas Buyers Club

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Ron Woodroof heeft het gevoel dat niks hem kapot kan krijgen. Rodeo is zijn leven en alcohol en drugs zijn grote liefdes. Wanneer hij te horen krijgt dat hij besmet is met het hiv-virus, moet hij zijn manier van leven 180 graden omdraaien. Dallas Buyers Club is een Oscar winnende film uit 2013 die, onder andere door de ijzersterke acteerprestaties van Matthew McConaughey en Jared Leto, nu al als klassieker door het leven gaat.

Actrice Olivia Lonsdale over 'Dallas Buyers Club'

(On)overwinnelijk

Door Nikki Nilwik

Dallas Buyers Club verbeeldt een fascinerende wereld die we vaker hebben gezien in films en series. De wereld van rodeo, macho cowboys, veel seks, heel veel drank en nog meer drugs. De hoofdrolspeler is Ron Woodroof, een bekende rodeorijder en elektricien uit Dallas die perfect in de bovengenoemde wereld past. Hij gebruikt ongeveer in iedere zin een scheldwoord, is vrouwonvriendelijk, homofoob en acht zichzelf onaantastbaar. Beslist geen sympathieke man dus, in ieder geval niet in het begin van de film…

Niet veel later krijgt Woodroof te horen dat hij besmet is met het hiv-virus en nog maar 30 dagen te leven heeft. Veel mensen hadden zich hier wellicht bij neergelegd en het beste gemaakt van deze laatste dagen, maar niet Ron Woodroof. Verrassend genoeg besluit Ron, in tegenstelling tot wat we in eerste instantie van zijn harde cowboy karakter zouden verwachten, de koe bij de horens te pakken en te strijden voor zijn leven en dat van andere hiv-patiënten. Van de een op de andere dag verandert Ron zijn leven compleet. Hij stopt bijvoorbeeld met drugs en bouwt, ondanks zijn eerdere homofobie, een vriendschap op met de charismatische transgender Rayon. Mede hierdoor wordt Rons karakter steeds interessanter en grijpbaarder en worden wij als kijker steeds meer meegesleept in zijn strijd voor gerechtigheid.

Dallas Buyers Club brengt je terug naar het Amerika van de jaren 1985, de tijd waarin de hiv-epidemie in Amerika zijn hoogtepunt bereikte. Veel patiënten overleden destijds door gebrek aan kennis over en medicatie voor het virus wat leidde tot de welbekende AIDS-protesten in de jaren 80 en 90 waar besmette Amerikanen de straat op gingen en streden voor sneller onderzoek. Maar sommigen wilden hier niet op wachten en gingen een stap verder. Zij besloten zelf niet gecertificeerde medicatie uit andere landen te smokkelen, door middel van zogenaamde ‘Buyers Clubs’; clubs waar patiënten een maandelijks abonnement konden afsluiten in ruil voor - vaak illegale - hiv-medicatie. Een van deze oprichters was Ron Woodroof, de man waar het verhaal van Dallas Buyers Club op gebaseerd is.

Hierdoor wordt de film nog interessanter dan het in eerste instantie lijkt. Want wie kijkt niet graag naar een sterke verfilming van een waargebeurd verhaal? Tel daarbij ook nog eens de meeslepende, uit de hand geschoten filmbeelden, het aangrijpende plot én het fantastische acteerwerk op (McConaughey viel zelfs 21 kilo af om zich te kunnen inleven in zijn karakter) en je krijgt een film die, wat ons betreft, onmisbaar is voor elke filmliefhebber.

Must-see, omdat:

 • 1. Dallas Buyers Club gebaseerd is op het leven van Ron Woodroof, een hiv-patiënt die in medicatie smokkelde om zo zijn eigen leven en dat van anderen te kunnen redden.

 • 2. Schrijver Craig Borter de eerste versie van het script twintig jaar voor de uiteindelijke verfilming (in 2013) schreef. In deze twintig jaar is het idee voor de film bijna 100 keer afgewezen.

 • 3. Naast Matthew McConaughey viel ook Jared Leto enorm veel af voor de opnames van deze film. Dit deden ze zeker niet voor niets, want allebei ontvingen ze een Oscar voor hun acteerwerk in Dallas Buyers Club.

“Let me give y'all a little news flash. There ain't nothin' out there can kill fuckin' Ron Woodroof in 30 days.”

Ron Woodroof (Dallas Buyers Club)

Deze films werden ook geselecteerd door Olivia Lonsdale

And Then We Danced

Karakters: Olivia Lonsdale

Maurice

Minoes

Abeltje

Good Time

Y Tu Mamá También

Short Term 12

The Diary of a Teenage Girl

Prins

La Isla Mínima

Down to Earth

Vicky Cristina Barcelona

Un Amour de Jeunesse

The Fury of a Patient Man

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand