45 years

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Een huwelijk van 45 jaar gaat niet over één nacht ijs, zou je denken, maar dat blijkt in 45 years toch niet helemaal het geval te zijn. Want wanneer Geoffs verdwenen geliefde na vijftig jaar uit het ijs van een gletsjer wordt gehaald, staan de verhoudingen binnen de kortste keren op scherp. Winnaar van tientallen prijzen (waaronder twee Zilveren Beren) én een Oscar-nominatie.

Hanna Verboom deelt '45 years'

Must-see, omdat:

  • 1. Er zelden een film was waarin met zó weinig woorden zó veel wordt gezegd. Een typisch gevalletje “less is more”, zullen we maar zeggen.

  • 2. Charlotte Rampling en Tom Courtenay werkelijk de sterren van de hemel spelen. Niet alleen gingen beide acteurs er in Berlijn met de Zilveren Beer vandoor, maar Rampling werd ook genomineerd voor een Oscar. En dat gebeurt nooit zomaar.

  • 3. 45 years waanzinnig goed geregisseerd, geschreven én gespeeld is. Het gebeurt niet vaak, maar soms heb je een film te pakken waarin werkelijk alles klopt. En dat is in 45 years honderd procent het geval.

Oude liefde roest niet

Voor veel mensen draait het leven maar om één ding: liefde, in welke vorm dan ook. Liefde van vrienden, liefde van familie, liefde van collega’s, en - als het even kan - de liefde van die ene, ware vlam. Die ene persoon die jouw hart op hol laat slaan, die het beste in je naar boven haalt en bij wie je echt, écht jezelf kunt zijn. Die ware liefde duurt soms een paar weken of dagen, soms een paar maanden of jaren, en soms - heel soms - duurt die ware liefde gewoon een leven lang. “Oude liefde roest niet”, zeggen ze wel eens, en dat wordt in 45 years maar al te goed duidelijk.

Kate en Geoff zijn al 45 jaar samen en nog altijd dolgelukkig met elkaar. Ze lachen om elkaars grappen, dansen en koken samen, maken eindeloze wandelingen en hebben aan één woord genoeg. Dat kán niet misgaan, zou je denken, maar dan juich je iets te vroeg. In 45 years volgen we de week vóór het huwelijksjubileum van deze oude tortelduifjes. “Een ongebruikelijk jubileum”, vindt de verhuurder van het feestzaaltje. Dat vinden ze zelf niet. De liefde moet gevierd worden! Maar terwijl Kate druk bezig is met het regelen van de aankleding, de hapjes en andere logistieke kwesties, is Geoff met zijn hoofd totaal ergens anders.

Enkele dagen ervoor heeft Geoff namelijk een onthutsende boodschap gekregen. Zijn voormalige geliefde, Katya, is vijftig jaar na een fataal ongeluk onder het ijs van een Zwitserse gletsjer vandaan gehaald. Haar lichaam is - nadat deze een halve eeuw ervoor in de donkere afgrond verdween - eindelijk gevonden, en dat lijkt meer met Geoff te doen dan Kate aanvankelijk had gedacht. Het is natuurlijk niet verwonderlijk dat zo’n heftige mededeling het één en ander met Geoff doet, maar toch is het vooral Kate die door het hele gebeuren flink is ontdaan. Waarom precies? Dát wordt niet meteen duidelijk.

Het mooie aan 45 years is dat er heel langzaam scheurtjes in een - op het eerste gezicht - onbreekbaar huwelijk ontstaan. Er worden vragen gesteld, geheimen ontdekt en oude herinneringen teruggevonden. En daarmee is de vondst van het lichaam van Katya niet de afsluiting van een onzekere periode, maar juist het prille begin. 45 years is een film met weinig woorden, maar ongelooflijk veel gevoel. Niets is wat het lijkt; dat wordt in deze film weer eens goed duidelijk. Don't miss out on this one, want het is echt een waanzinnig goede film.

Geschreven door Bo Courant

“It's funny how you forget the things in life that make you happy."

Kate (45 years)

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

2040

La Croisade

Je aandacht verdient aandacht

Proxima

Samen uit de schaduw

The Boat That Rocked

8 femmes

Nothing But the Sun

Polisse

Animal

Un Triomphe

The Singing Club

Woman at War

Cowboys

Un Amour Impossible

Knight of Cups

Antoinette dans les Cévennes

The Hundred-Foot Journey

Monk

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

Hors Normes

De Wilde Stad

Lion

Amazing Grace

School Life

Jackie

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Yao

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

The Diving Bell and the Butterfly

170 Hz

Amélie

Once

The Selfish Giant

Le ballon rouge

Still Alice

A Late Quartet

Home For Christmas

De rouille et d'os

Mandela: Long Walk to Freedom

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

I, Daniel Blake

Dheepan

L'Odyssée

Turist

The Salt of the Earth

Life, Animated

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

Doof Kind

So Help Me God

La Grande Bellezza

Suffragette

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.