Antoinette dans les Cévennes

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

De Franse schooljuf Antoinette verheugt zich op een romantisch samenzijn met haar minnaar Vladimir. Wanneer hij plots met zijn vrouw op wandelvakantie moet, besluit Antoinette haar grote liefde achterna te reizen. Met de (soms vrij koppige) ezel Patrick als reisgenoot beseft ze al snel: het afleggen van deze reis was makkelijker gezegd dan gedaan..

Cinetree-founder Hanna Verboom over 'Antoinette dans les Cévennes'

Onverwachte liefde

Door Michelle Broer

Wat zijn goede redenen om op vakantie te gaan? Het zou kunnen dat je wilt ontspannen na een lange periode vol stress, je de wereld wilt ontdekken of op zoek gaat naar jezelf. Óf je gaat de getrouwde man waarop je verliefd bent achterna terwijl hij op reis is met zijn gezin! Of was dat laatste toch niet zo’n goed idee? De jonge schooljuf Antoinette (Laure Calamy) denkt zelf een vlekkeloos plan te hebben bedacht: ze hoeft Vladimir alleen maar op te zoeken in de Franse heuvels en hij zal voor haar kiezen. Toch blijkt haar reis al snel meer obstakels te bevatten dan ze had ingeschat. Vladimir is namelijk niet zomaar op reis: hij is op een zes-daagse wandelvakantie mét een ezel!

Antoinette verschijnt op het startpunt van de wandeltocht met een gigantische roze koffer, een ongemakkelijke jurk en een verwarde blik in haar ogen; ze is compleet uit haar element. Wat volgt is een opeenvolging van tegenslagen; Vladimir is nergens te bekennen, Antoinette’s ezel Patrick is de definitie van koppig en als kers op de taart raakt ze ook nog eens de weg kwijt in het verlaten bos. Haar hele plan lijkt in het water gevallen. Toch krijgt ze er onverwachte dingen voor terug. Ze sluit vriendschappen met andere wandelaars, wie onder de indruk zijn van haar moedige tocht voor de liefde. En zelfs Patrick blijkt een maatje voor het leven te zijn.

Antoinette dans les Cévennes lijkt op het eerste gezicht een typische romantische komedie waarin de liefde tussen Antoinette en Vladimir centraal staat. En als de film één ding bezit, is het wel dat komische aspect; Antoinette’s avonturen en (vele) misstappen weten keer op keer de juiste snaar te raken. Maar regisseur Caroline Vignal weet ook te verrassen met een verhaal over vrouwelijke onafhankelijkheid, de band tussen mens en dier en onmiskenbare liefde voor de Franse natuur.

Must-see, omdat:

 • 1. Laure Calamy de sterren van de hemel speelt als de charmante en onhandige schooljuf Antoinette.

 • 2. De film deel uitmaakte van de officiële selectie van het Filmfestival van Cannes in 2020.

 • 3. Prachtige Franse landschappen, heerlijk eten en zwoele romances… hoeveel meer moeten we nog zeggen?

Film in feiten

 • 1. Hoofdrolspeelster Laure Calamy kun je kennen van o.a. haar rol in het bloedstollende Seules les Bêtes.

 • 2. Net als wij een beetje verliefd geworden op ezel Patrick? Patrick wordt eigenlijk ‘gespeeld’ door twee verschillende ezels; de ene rustig en lief, de ander wat nerveus en onvoorspelbaar.

 • 3. De film is losjes gebaseerd op het 19de eeuwse boek ‘Reis met Ezel door de Cevennen’ van Robert Louis Stevenson.

“I don’t need your help!”

Antoinette (Antoinette dans les Cévennes)

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand