A Late Quartet

Een gerenommeerd strijkkwartet maakt zich op voor een belangrijk optreden. Ondertussen worstelen zij met de dood, botsende ego's en ontembare lust.

Cinetree-founder Hanna Verboom wil je graag 'A Late Quartet' laten zien.

Harmonische samenhang

Ze zullen moeten doorspelen, omdat alles samenhangt en verbonden is–geen pauzes, geen momenten om bij te stemmen. Dus hoe zullen ze het einde uitzingen wanneer één van hen bijvoorbeeld ontstemd is geraakt? In A Late Quartet gaat de uitleg hier niet alleen over Beethoven’s Opus 131, maar evenzeer over het leven zelf en de onderlinge persoonlijke verhoudingen van het kwartet dat het stuk vertolkt..

Schrijver/regisseur Yaron Zilberman gebruikt de klassieke muziek als kapstok voor de persoonlijke levens van zijn personages. En dat doet hij redelijk vernuftig: van huis uit documentairemaker met flink wat kennis van zaken achter de hand loodst hij zijn personages door mooie passages, zowel muzikaal, verbaal als emotioneel.

Want, met elke samenwerking gaan problemen gepaard wanneer er meer mensen bij betrokken zijn: meer persoonlijkheden, meer ego’s, meer belangen, en meer kans op scheve communicatie. Hetzelfde geldt natuurlijk voor (het schrijven van) muziek: voor elke noot die gezet wordt zullen de anderen in een bepaalde constellatie rondom die noot moeten hangen. Tot elke lijn die gezet wordt moeten de andere lijnen zich gaan verhouden, en naarmate het stuk groeit kan het lastig uitpakken het coherent te houden. Daarom is de analogie tussen een muziekstuk zonder pauzes en de levens van hen die het uitvoeren zo prangend–en laat A Late Quartet er nu prima in slagen dit uit te beelden.

Film in feiten

  • De anekdote die Peter Mitchell (Christopher Walken) vertelt over de keren dat hij cellolegende Pablo Casals tegenkwam is ontleend aan de autobiography Gregor Piatigorsky, zelf een befaamde cellist.

  • De veilingleider in de film is David Redden, die daadwerkelijk verbonden is aan het Sotheby’s warenhuis.

  • De concertscène werd gefilmd in de Grace Rainey Hall van het Metropolitan Museum, hetzelfde podium waar het Guarneri String Quartet hun afscheidsconcert speelde na een samenzijn van 45 jaar.

“You treat him like a doormat and he's going to start to wonder what's outside the door.”

Alexandra Gelbart (A Late Quartet)

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

Monk

God Only Knows

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

Lion

School Life

The Impossible

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

Slumdog Millionaire

170 Hz