The Glass Castle

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress. Altijd 20 films die je bijblijven

 • Meer dan een filmplatform: elke week nieuwe inleidingen

 • Van jouw bijdrage vertellen we nieuwe verhalen met jonge makers

 • Beschikbaar op iOS, Android en Samsung Smart TV

 • €7,99 na proefperiode. Altijd opzegbaar.

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Voor de liefhebbers van Captain Fantastic is hier The Glass Castle. Een wild, waargebeurd verhaal over twee ouders (gespeeld door de grandioze Brie Larson en Woody Harrelson) die hun kinderen op een wel erg onconventionele manier opvoeden. Zonder vaste thuisbasis of educatie en met enorm veel vrijheid. Dit bracht veel geluksmomentjes voor hun vier kinderen, maar tegelijkertijd zorgde het ook voor traumatische ervaringen die later nog steeds als demonen door hun hoofden spookten. The Glass Castle is een openhartig drama gebaseerd op een waargebeurd verhaal, dat je aan het denken zet over familierelaties en hoe hiermee om te gaan.

Hanna Verboom over 'The Glass Castle'

Grijs gebied

door Nikki Nilwik

Trigger warning: deze film bevat scènes die als schokkend ervaren kunnen worden.

In een film de achtbaan van emoties vastleggen die kinderen uit (zeer) disfunctionele gezinnen dagelijks ervaren, lijkt misschien hopeloos. Zonder dat je het zelf hebt meegemaakt, is het namelijk een erg moeilijke situatie om voor te stellen. Toch weet The Glass Castle, met haar uitstekende cast, best dicht in de buurt te komen van een eerlijke representatie. Alhoewel de film makkelijk kan worden weggezet als romantiserend (het blijft tenslotte een Amerikaans drama), is het namelijk wel gebaseerd op een waargebeurd verhaal geschreven door Jeannette Walls. Daarnaast zijn sommige situaties, zoals opgroeien in een disfunctioneel gezin, nou eenmaal niet zwart of wit. Er is soms geen juiste manier van omgang met een situatie en iedereen moet het doen op de manier waarop die persoon denkt dat het juist is. Als er een ding is dat The Glass Castle doet, is het vooral dit grijze gebied voortreffelijk in beeld brengen.

Jeannette groeide op in Amerika. Veel specifieker dan dit kunnen we niet echt zijn, aangezien zij en haar familie letterlijk door het hele land reisden, op zoek te gaan naar leegstaande huizen waar ze een tijdje konden wonen. Jeannette’s ouders, Rex (Woody Harrelson) en Rose Mary Walls (Naomi Watts), geloofden namelijk niet in een conventioneel bestaan. Geloof in de overheid, het kapitalisme of het ‘normale’ onderwijs zijn allemaal dingen die niet in het vocabulaire van familie Walls te vinden waren. Waarom zou je naar school moeten als de natuur je alle lessen kan leren die je nodig hebt? En waarom zou je een baan moeten hebben, als je ook kan wegrennen van de politie telkens wanneer je iets moet betalen? Het leven van familie Walls was door deze manier van denken erg avontuurlijk en bijzonder. De kinderen groeide op onder de sterren en kregen prachtige levenslessen die ‘normale’ kinderen nooit hebben gekregen in in conventionele schoolbanken. Aan de andere kant zorgde deze levensstijl ook voor problematische dingen, zoals alcoholisme en mishandeling. De ouders van het gezin kozen voor een levensstijl die zij wilden, met alle vrijheid en geen verantwoordelijkheden. Dit maakte hen (soms) gelukkig, maar voor hun kinderen betekende dit - behalve lol en vermaak - soms ook zij er alleen voor stonden en dat zij als tieners de taken van de volwassenen op zich moesten nemen. In haar biografie vertelt Jeannette Walls wat dit precies betekende voor haar leven en haar relatie met haar ouders en zichzelf. Zijzelf wordt in de verfilming van haar boek The Glass Castle gespeeld door Brie Larson, die met haar hoogstaande acteerwerk precies de pijnpunten van Jeannette’s jeugd weet te vinden. The Glass Castle is een openhartig en waargebeurd drama, dat je aan het denken zet over familierelaties en hoe hiermee om te gaan.

Must-see, omdat:

 • 1. De film gebaseerd is op de gelijknamige biografie The Glass Castle van Jeannette Walls, waarin zij openhartig vertelt over haar onconventionele jeugd.

 • 2. The Glass Castle boordevol pakkend acteerwerk zit! Onder andere Brie Larson, Woody Harrelson en Naomi Watts spelen de sterren van de hemel.

 • 3. De film gaat over een disfunctioneel gezin en laat ons zien hoe moeilijk het is om hierin op te groeien. Iets waar helaas veel mensen zich in kunnen vinden, maar misschien kunnen ze er door The Glass Castle ook wat vrede in vinden.

“One day I promise you you're gonna look at this as just another side of how strong you are.”

Rex (The Glass Castle)

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

Broken Flowers

Nothing But the Sun

Animal

The Singing Club

Woman at War

Un Amour Impossible

Knight of Cups

Antoinette dans les Cévennes

The Hundred-Foot Journey

Monk

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

Hors Normes

De Wilde Stad

School Life

Jackie

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Dirty God

Yao

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

The Diving Bell and the Butterfly

Slumdog Millionaire

170 Hz

Once

The Selfish Giant

Le ballon rouge

Samsara

A Late Quartet

De rouille et d'os

Mandela: Long Walk to Freedom

Young@Heart

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

I, Daniel Blake

Dheepan

L'Odyssée

Turist

Human

Life, Animated

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

Doof Kind

So Help Me God

La Grande Bellezza

Suffragette

45 years

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress. Altijd 20 films die je bijblijven

 • Meer dan een filmplatform: elke week nieuwe inleidingen

 • Van jouw bijdrage vertellen we nieuwe verhalen met jonge makers

 • Beschikbaar op iOS, Android en Samsung Smart TV

 • €7,99 na proefperiode. Altijd opzegbaar.

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand