Zeven keer je groenste beentje voor op Cinetree

Door Bo Courant • 16 jan 2020

Met het oog op morgen is het van groots belang dat we stil staan bij alle kleine steentjes die wij - alleen en samen - kunnen bijdragen aan het verbeteren (en oplossen) van het klimaatprobleem. Al zijn de steentjes nog zo klein; alle beetjes zijn al fijn. Heb jij, na het zien van de documentaire Tomorrow, behoefte aan meer klimaatgerelateerde documentaires? En kun jij, net als wij, altijd wel wat extra (oplossingsgerichte) inspiratie gebruiken? Dan zijn de volgende zeven (groene) Cinetree-films alvast een goed begin.

Als de bosbranden in Australië iéts aantonen, dan is het dat we de aarde massaal uitputten. Het goede nieuws: iedereen kan een bijdrage leveren aan de noodzakelijke omslag; al is de bijdrage nog zo klein. Hoe? Dat kun je zien in de succesvolle documentaire Tomorrow. In Tomorrow reizen de Franse actrice Mélanie Laurent (Inglourious Basterds, Now You See Me) en eco-activist Cyril Dion samen de wereld over op zoek naar kleinschalige oplossingen. Ze komen in contact met vele pioniers, die allen op hun eigen, haalbare manier een steentje bijdragen aan het welzijn van de aarde.

Sigrid ten Napel en Hanna Verboom over 'Tomorrow'

Je hoort het overal: “Denk aan het milieu! Red de planeet! Draag jouw steentje bij”. Campagnes schieten als paddestoelen uit de grond en commercials over global warming zijn niet meer van de buis te slaan. Normaal gesproken is klimaatverandering een thema dat je met een schuldgevoel kan achterlaten. Before the Flood laat echter een ander geluid horen. Ja, we moeten aan de bak met z'n allen, maar het is nog niet te laat. Er zijn namelijk hele concrete acties die je kunt ondernemen om jouw rol in dit verhaal te spelen. In deze inspirerende documentaire van National Geographic neemt acteur en VN-ambassadeur Leonardo DiCaprio ons mee op een drie jaar durende reis over de wereld, tijdens zijn zoektocht naar oplossingen voor het klimaatprobleem. Hoe ver is de aarde heen, en wat kunnen we er nog aan doen?

Ondernemer Aart van Veller over 'Before the Flood'

Is plastic gevaarlijk, ja of nee? Het is de hoofdvraag in Plastic Planet, een documentaire van de Oostenrijkse regisseur en schrijver Werner Boote. Als kleinkind van een directeur van een plasticfabriek krijgt Boote al op jonge leeftijd de liefde voor dit populaire materiaal mee. Maar jaren later ontdekt de filmmaker dat deze “plastic medaille” ook een keerzijde heeft: plastic is namelijk lang niet zo onschuldig als het lijkt. Om de nadelige effecten en (geheime) gezondheidsrisico’s van plastic boven water te krijgen, maakt Boote een reis over de hele wereld, van de sloppenwijken in Uganda tot het zakendistrict in Japan. Hoewel dit een iets oudere documentaire is (gemaakt in 2009) vinden wij Plastic Planet een absolute aanrader - zeker op dit moment. Plastic Planet is een vlotte en informatieve documentaire met Michael Moore-achtige confrontaties, inspirerende beelden en schokkende feiten.

Founder Hanna Verboom over 'Planet Plastic'

We leven in een wereld van massaconsumptie, massaproductie en eindeloze vervuiling. Nooit hebben we genoeg; altijd willen we meer. Om meer grip op het leven te krijgen en zich een tijdje te distantiëren van dit “systeem”, besluiten Renata Heinen en haar partner Rolf Winters in 2010 met hun drie kinderen naar een indianenstam in Noord-Amerika te verhuizen. Daar wonen zij enkele jaren totaal afgezonderd aan de oever van Lake Michigan, zonder stromend water of elektriciteit. In Amerika komen zij in aanraking met hun eerste “Earth Keeper” (een wijs persoon die verbinding heeft met “al wat leeft”), waarna zij besluiten een wereldreis te maken van 12 maanden, over vijf oceanen, trekkend door zes continenten, op zoek naar meer van dit soort “redders van de aarde”. Down to Earth groeide in 2015 uit tot een ongekend (en onverwacht) succes, en bleek in datzelfde jaar tot één van de best bezochte films van Nederland te behoren. “Deze documentaire geeft je geen schuldgevoel, maar laat je wél heel goed zien wat er aan de hand is in de uithoeken van over de hele wereld”. Aldus Olivia Lonsdale.

Hanna Verboom en Olivia Lonsdale over 'Down to Earth'

Een film die misschien iets minder direct met het klimaat te maken heeft, maar wél onwijs belangrijk is als het gaat om bewustwording van het effect dat het menselijk toedoen heeft op de aarde en de dieren, is de dramatische documentaire Blackfish. Het is 24 februari 2010 als de 40-jarige Dawn Brancheau tijdens een watershow in Seaworld Orlando wordt doodgebeten door orka Tilikum. Honderden toeschouwers moeten hulpeloos toezien hoe de jonge vrouw wordt toegetakeld (en uiteindelijk verdrinkt) door het toedoen van een agressieve orka. “Hoe heeft dit kunnen gebeuren?”, vraagt filmmaakster Gabriela Cowperthwaite zich af. Ze besluit op onderzoek uit te gaan en komt tot schokkende, misselijkmakende ontdekkingen die voor een groot deel van de wereld lang verborgen zijn gebleven. Seaworld weigerde mee te werken aan deze documentaire, en na het zien van Blackfish begrijpen wij helemaal waarom: kans is namelijk groot dat je nooit meer een voet in één van hun parken zult zetten.

Ondernemer Nina Pierson over 'Blackfish'

Een filmproductie die natuurlijk niet in dit rijtje van klimaatfilms mag ontbreken, is onze eigen documentaire-serie Plastic Sailors, waarin Cinetree-founder Hanna Verboom - samen met By the Ocean we Unite - op zeilexpeditie gaat om onderzoek te doen naar microplastics in de Baltische Zee. Deze expeditie op het schip Fantastiko draait, naast het onderzoek, ook om de ontmoetingen tussen alle expeditie leiders en het leven op zee. In de dagen aan boord van dit 26-meter lange zeilschip nemen Verboom en haar bootgenoten je mee op avontuur. In vijf korte afleveringen zie je hoe zo’n plastic-expeditie er in werkelijkheid aan toe gaat. En één belangrijke vraag staat centraal: hoe groot is het plastic probleem en hoe kunnen we dat oplossen?

Cinetree-original 'Plastic Sailors'

Nog één laatste documentaire die de kijkers opnieuw achter laat met een (relatief) optimistisch gevoel, is de hoopgevende documentaire The Biggest Little Farm. Filmmaker John Chesters en zijn vrouw Molly verruilden in 2011 hun huis in de grote stad Los Angeles voor een boerderijtje op het platteland. In deze hartverwarmende documentaire volg je het koppel terwijl zij een stuk dor land ombouwen tot een unieke boerderij met een zelfregulerend ecosysteem. Acht jaar lang filmde John dit lange, moeizame doch ambitieuze traject, waarbij hij vooral ook zelf een heleboel belangrijke (natuur)lessen leerde. Als er echter één ding is dat The Biggest Little Farm duidelijk wil maken, dan is het dat we de afbraak van de biodiversiteit wel degelijk een halt toe kunnen roepen. Máár… dan moeten we daar zo snel mogelijk mee beginnen. Niet morgen, maar vandaag!

Cinetree deelt 'The Biggest Little Farm'