Extra | Plastic Planet

Een belangrijke, enerverende documentaire over de persoonlijke zoektocht van een Oostenrijkse filmmaker naar de waarheid achter plastic. Zijn zoektocht brengt hem naar allerlei uithoeken van de wereld en onthult de geheimen en gevaren van een van de meest gebruikte materialen ter wereld.

Cinetree-founder Hanna Verboom over 'Plastic Planet'

Plastic, not so fantastic

Door Bo Courant

Stel je voor: het is een prachtige zomerdag en je besluit een groep vrienden uit te nodigen voor een barbecue in jouw tuin. Er zullen veel mensen komen dus de kans op een flinke stapel afwas na afloop van het feestje is groot. Wat doe je? Kies jij voor de makkelijke, afwasloze weg door het eten op plastic servies te serveren, of ben je milieubewuster en riskeer je kapotte wijnglazen en uren in de keuken?

Tien jaar geleden was deze vraag misschien wat zeurderig geweest, maar vandaag de dag is dit onderwerp actueler dan ooit. Omdat de ernst van het probleem steeds duidelijker wordt, zetten meer en meer mensen zich in voor een schonere en plasticloze wereld. Zo ook Cinetree-founder Hanna Verboom, die zich na een bezoek aan Kenia (waar bijna geen plastic meer wordt gebruikt) steeds bewuster werd van de plastic vervuiling in Nederland. Inmiddels is zij, samen met plastic soup surfer Merijn Tinga en Youtuber Wouter van der Vaart, ambassadeur van de anti-plastic campagne #stopmetplastic, waar zij pleiten voor een plasticloze wereld. Iets waar wij als filmplatform graag ons steentje aan bijdragen.

Over Plastic Planet

Is plastic gevaarlijk, ja of nee? Het is de hoofdvraag in Plastic Planet, een documentaire van de Oostenrijkse regisseur en schrijver Werner Boote. Als kleinkind van één van de eerste directeuren van plastic-fabrikant German Interplastik Works, kreeg Boote al op jonge leeftijd de liefde voor dit fascinerende materiaal mee. “Niet alleen weet ik hoe plastic voelt en ruikt”, grapt de filmmaker, “ik weet zelfs hoe het smaakt!”

Dankzij de prachtige, plastic cadeaus van zijn grootvader was Boote de held van zijn vriendjes. Maar jaren later, nadat zijn opa gestorven is en Boote zich meer en meer in de plastic industrie verdiept, ontdekt de filmmaker dat deze “plastic medaille” ook een keerzijde heeft. Zo komt hij tot de ontdekking dat slijtage van plastic producten tot schadelijke gezondheidsrisico’s leidt. De gifstoffen die vrijkomen in dit proces kunnen leiden tot kanker, astma, obesitas, stoornissen in de hersenen, onvruchtbaarheid, and so on. En tóch blijven fabrikanten de gevaren van dit universeel aanwezige materiaal ontkennen. “Plastic protects you: whatever you do, wherever you go”, klinkt het halverwege de documentaire. Het is precies deze controverse die Boote in Plastic Planet aan het licht wil brengen.

Om de nadelige effecten en (geheime) gezondheidsrisico’s van plastic boven water te krijgen, maakt Boote een reis over de hele wereld, van de sloppenwijken in Uganda tot het zakendistrict in Japan. Maar dat de wereld achter de plasticindustrie uiterst geheim is, wordt maar al te goed duidelijk. Eén van de hoogtepunten in deze film is dan ook de confrontatie tussen Werner Boote en John Taylor (president van kunststofbedrijf Plastics Europe) op de International Plastics Fair (ja, die bestaat écht). Wanneer Boote deze kunststof-directeur confronteert met een koffer vol studies die de gevaren van plastic uitwijzen (maar liefst 700!), wordt de filmmaker vriendelijk doch dringend verzocht het evenement te verlaten. Waar de sympathie en het gevoelsleven voor Boote in eerste instantie nog wat moeilijk te vinden zijn, verandert Boote na deze heldhaftige daad in een stoere, gevoelige man. “Am I the only one who cares about plastic?”, vraagt Boote zich wanhopig af. En na het zien van deze documentaire ben je bang van wel… Tijd om hier iets aan te doen!

De hoeveelheid plastic die de mens geproduceerd heeft sinds het begin van de plastic eeuw is groot genoeg om de aarde zes keer in te pakken met plastic zakjes. En de oplossing voor dit probleem is eigenlijk vrij simpel: “a change of mind” – stoppen met het weggooien van plastic.

Met Plastic Planet wilde Werner Boote een aantal belangrijke en alarmerende feiten over de gevaren van plastic aan het licht brengen. Daarom spreekt de filmmaker niet alleen met producenten en CEO’s, maar ook met artsen, scheikundigen en biologen. Zij bevestigen waar Boote al die tijd al bang voor was: plastic ís gevaarlijk en “all of us have plastic in our blood. We eat it, we drink it, we get it passed through our skin”.

Hoewel dit een iets oudere documentaire is (gemaakt in 2009) vinden wij Plastic Planet een absolute aanrader - zeker op dit moment, nu de ernst van de plastic soep steeds duidelijker wordt en zelfs de VN zich met het probleem gaat bemoeien. Deze docu is niet alleen vermakelijk, hij is ook nog eens heel leerzaam én laat je nadenken over je eigen ecologische voetafdruk.

Must-see, omdat:

  • 1. Er geen betere en relevantere tijd is om deze film te kijken dan nu! Plastic vervuiling begint in onze eigen achtertuin dus ook JIJ kunt er iets aan doen.

  • 2. Is plastic ook gevaarlijk voor onze eigen gezondheid? Deze documentaire geeft inzicht in de onbekende risico’s en gevaren van plastic.

  • 3. Een vlotte, informatieve documentaire met Michael Moore-achtige confrontaties, inspirerende beelden en schokkende feitjes.

“Am I the only one who cares about plastic?”

Werner Boote (Plastic Planet)

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

Jackie

Florence Foster Jenkins

Ma vie de Courgette

Light as Feathers

The Red Turtle

170 Hz

Amélie

The Idiots

Still Alice

A Late Quartet