Light as Feathers

 • 2018
 • Drama
 • 86 minuten

Spreading great stories

 • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

 • Geselecteerd en ingeleid door experts

 • Elke zaterdag een nieuwe Kids-film

 • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Deze overdonderende debuutfilm van Rosanne Pel - over de vijftienjarige Eryk die met zijn moeder, grootmoeder en overgrootmoeder in een klein dorpje op het Poolse platteland woont - viel niet alleen in Nederland, maar ook internationaal flink in de prijzen. Een intiem en beklemmend portret over verstoorde familiedynamiek, complexe relaties en de smalle grens tussen liefde en misbruik.

Founder Hanna Verboom over 'Light as Feathers'

Balanceren op een dun randje liefde

Soms vraag je je af hoe het kleinst denkbare vrouwtje zo’n beer van een zoon kan krijgen. Een reus van een vent; heel anders kun je de vijftienjarige Eryk (Eryk Walny) dan ook niet omschrijven. En hoewel hij op het eerste gezicht groots en gevaarlijk oogt, schuilt er onder die enorme verschijning een lieve, kwetsbare jongen. Een jongen die eigenlijk niet goed weet hoe met zichzelf of het leven om te gaan. Een jongen op zoek naar liefde en genegenheid; naar veiligheid en warmte. Kernkwaliteiten en basisbehoeften die hij thuis helaas niet zal vinden.

Eryk woont met zijn moeder, grootmoeder en overgrootmoeder in een klein dorpje op het Poolse platteland. Zijn dagen brengt hij door temidden van vriendjes of de ganzen op de ganzenboerderij (waar Eryk in werkzaam is als ganzenplukker). Van een vaderfiguur is geen sprake; Eriks vader heeft het namelijk al lang geleden af laten weten. Die vond alcohol en drugs belangrijker dan de opvoeding van zijn eigen zoon. Dat dit laatste gegeven absoluut van invloed is geweest op het gedrag van Eryk, wordt van meet af aan duidelijk. De onhandige puber heeft nauwelijks kennis van sociale regels of normale omgangsvormen, en dat is niet verwonderlijk: niet alleen is in Eriks leven geen vaderfiguur of ‘man’ aanwezig; ook de band met zijn manipulatieve moeder valt (op z’n zachtst gezegd) ‘ongezond’ te noemen.

De omstandigheden mogen dan niet ideaal zijn: Eryk zal zich - temidden van die verstoorde familiedynamiek - toch staande moeten houden. En dat is lastig, als er ook buitenshuis maar weinig te beleven valt. De enige positieve afleiding vindt Eryk tijdens het stoeien met zijn vrienden (even checken wie de grootste spierballen heeft of het langst onder water kan blijven) en het ‘chillen’ met zijn vriendinnetje en buurmeisje Klaudia. Met Klaudia heeft Eryk een bijzondere band; ze kunnen samen lachen, stoeien, kletsen én vooral ook heel erg verliefd zijn. Toegegeven: dit klinkt allemaal als een perfecte relatie. Liefde, aandacht en humor, wat wil je nog meer? Maar, zoals dat vaker gaat bij films, blijkt ieder huisje zijn kruisje te kennen. En dit huisje… kent een hele grote.

Wat aanvankelijk begint als een onschuldige puberliefde, mondt al snel uit in een complexe, destructieve relatie waarin de grens tussen liefde en misbruik uitermate smal blijkt te zijn. Light as Feathers is een overdonderend coming-of-age drama waarin een belangrijk (en actueel) thema op schitterende wijze in beeld wordt gebracht. Niet voor niets dus dat deze film een groot internationaal succes kent.

Must-see, omdat:

 • Light as Feathers zijn debuut mocht maken op het internationale filmfestival van Toronto, en dat is - zeker voor een beginnend filmmaker - een unicum.

 • De cast van deze film volledig bestaat uit non acteurs. In veel van de scenes in deze film werd bovendien gedeeltelijk geïmproviseerd, waardoor het alledaagse leven zich kon mengen met het filmplot. Leukste van dit alles is dat Eryk Walny (die de rol van Eryk vertolkt) de prijs voor Beste Acteur won tijdens het festival Premiers Plan in Frankrijk.

 • Light as Feathers won tijdens het Nederlands Film Festival van 2018 de prijs van de Nederlandse Filmkritiek én het Forum van de Regisseurs. Deze zomer mocht de film bovendien de prijs voor Beste Speelfilm en Beste Screenplay op het Filmfestival van Valencia in de wacht slepen, én de juryprijs op het filmfestival van Brussel.

“Everything here is broken, nothing is being fixed”.

Ewa (Eryks mother)

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

Lion

School Life

Florence Foster Jenkins

Green Book

The Red Turtle

Slumdog Millionaire

170 Hz

Amélie

Spreading great stories

 • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

 • Geselecteerd en ingeleid door experts

 • Elke zaterdag een nieuwe Kids-film

 • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand