Perfetti sconosciuti

Spreading great stories

  • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

  • Geselecteerd en ingeleid door experts

  • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Een hechte vriendengroep besluit tijdens een etentje elk bericht dat binnenkomt op hun telefoon met elkaar te delen. In een wereld waarin onze smartphones meer over ons weten dan onze partners, blijkt dit plan gedoemd te mislukken. Paolo Genovese’s drama Perfetti sconosciuti is een bom Italiaanse heerlijkheid, waarin het idee van vriendschap flink op de proef wordt gesteld.

Cinetree-founder Hanna Verboom deelt 'Perfetti sconosciuti'

Hoeveel heb jij te verbergen?

Door Nikki Nilwik

In de afgelopen jaren zijn de mobiel en mens samengegroeid tot een onafscheidelijk duo. Zoals je vroeger je hartsvriend of vriendin had die nooit je zijde verliet, heb je nu een telefoon die je geen seconde uit je oog verliest. En waarom zou je ook? Je mobiel bevat alles wat je nodig hebt; van foto’s van geliefden tot je pinpas en al je geheimen - een leven zonder smartphone is voor velen bijna onmogelijk. Echter gaat deze afhankelijkheid ook gepaard met grote kwetsbaarheid en laat deze kwetsbaarheid nou net een fantastisch onderwerp zijn voor een pakkende film. Wat zou jij doen als iemand anders opeens toegang krijgt tot al je berichten en foto’s? Zal de ander iets vinden of heb jij, zoals de vriendengroep in Perfetti sconosciuti, ook ‘niets te verbergen’?

In Paolo Genovese’s Italiaanse drama besluiten zeven vrienden tijdens een etentje dat het tijd is voor een nieuw spel. Ieder van hen moet diens telefoon met geluid aan op tafel leggen en elk bericht of telefoontje dat binnenkomt met de rest van de groep delen. Hoeveel geheimen kan een vriendengroep die elkaar al jaren kent nou hebben? Het antwoord wordt wellicht al verraden door de titel van de film; deze betekent namelijk letterlijk perfecte onbekenden. Het simpele spel weet binnen één avond de levens van alle vrienden én de vriendengroep in zijn geheel volledig kapot te maken.

Paolo Genovese’s drama is meeslepend, dynamiek en confronterend. Het decor van de film is niet heel spannend; bijna alle scènes spelen zich af rondom dezelfde eettafel. Maar de dialoog daarentegen is subliem en draagt dan ook de gehele film. Ieder woord en iedere blik spreekt boekdelen. De meest pijnlijke geheimen komen boven water, maar ongeloofwaardig of overdreven wordt de film geen moment. De geweldige Italiaanse cast is namelijk, naast enorm fijn om naar te kijken en luisteren, ook erg herkenbaar. Iedereen die de film ziet, zal hopen dat z’n vriendengroep niet zo in elkaar zit, maar Perfetti sconosciuti zet je hoe dan ook aan het denken over eerlijkheid en vriendschap. Een bijzondere film dus, die er perfect voor dient om heerlijk achterover te leunen op de bank en volledig te genieten van het spektakel dat zich voor je afspeelt.

Must-see, omdat:

  • 1. De dialoog van Perfetti sconosciuti buitengewoon is. Niet gek, want deze werd door maar liefst vijf schrijvers geschreven! (Plus, welke Italiaanse dialoog is nou niet fijn om naar te luisteren?)

  • 2. Paolo Genovese’s film 13 prijzen won, waaronder een op het Tribeca Film Festival.

  • 3. Iedereen stiekem wel van een beetje drama houdt; Perfetti sconosciuti geeft je dé perfecte dosis om de rest van je week mee door te komen.

“Play the game.”

Lele (Perfetti sconosciuti)

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

Rafaël

The Hundred-Foot Journey

Monk

God Only Knows

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

For Sama

School Life

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Dirty God

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

Slumdog Millionaire

170 Hz

Amélie

Once

Still Alice

A Late Quartet

Mandela: Long Walk to Freedom

Young@Heart

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

I, Daniel Blake

Dheepan

L'Odyssée

Turist

Human

Life, Animated

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

Doof Kind

So Help Me God

Captain Fantastic

La Grande Bellezza

Suffragette

45 years

Spreading great stories

  • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

  • Geselecteerd en ingeleid door experts

  • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand