Y’aura t-il de la neige à Noël?

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Laat de titel en het idyllische decor je niet misleiden, deze prachtfilm is namelijk allesbehalve een typisch romantisch drama. Wel is het een portret van een ongewone familie waarin een egoïstische vader de boel terroriseert. Het leven is zwaar en veel goed vooruitzicht is er niet, maar de onuitputbare moederliefde houdt iedereen op de been. Wonderschone, realistische film over het leven op het Franse platteland.

Schrijfster Tatjana Almuli over 'Y’aura t-il de la neige à Noël?'

Praatjes vullen geen gaatjes

Door Nikki Nilwik

Y’aura t-il de la neige à Noël?, oftewel ‘zal het deze kerst sneeuwen?’; een vraag die ieder van ons zich elk jaar weer afvraagt. Helaas wordt de kans ieder jaar ook weer kleiner, want klimaatverandering. Maar hoe saai zou het leven zijn als nergens meer op zouden hopen? Want wie weet, misschien komt onze kerstwens dit jaar wel uit…

Voor het Franse gezin in Y’aura t-il de la neige à Noël? – dat bestaat uit een moeder, 7 kinderen en een nietsnut van een vader – kwam deze wens in ieder geval wel uit. Maar eerlijk is eerlijk, dat was vrijwel ook het enige geluk dat jaar. Het verhaal van het gezin is namelijk niet zo romantisch of idyllisch als de titel van de film doet vermoeden. Toen moeder (Dominique Reymond) en vader (Daniel Duval) elkaar leerden kennen was het wellicht liefde op het eerste gezicht, maar dat veranderde al gauw toen moeders erachter kwam dat praatjes helaas geen gaatjes vullen. De liefde van haar leven was namelijk getrouwd en had al een ander gezin, maar toch beloofde hij dat hij ook voor zijn extra gezin kon zorgen. Achteraf blijkt dat het gezin eerder voor hem moest zorgen dan andersom.

In Y’aura t-il de la neige à Noël? zien we namelijk de harde werkelijkheid die de vader voor zijn tweede gezin in petto had. De moeder en alle zeven kinderen, behalve de baby en een zus die fulltime babyoppas is, worden verwacht de hele dag op het land te werken. Suikerbieten schoonmaken, peterselie-bosjes knippen, uien sorteren; de kinderen worden voor alles ingezet, zonder ook maar iets van een bedankje. Volgens hun vader is het feit dat zij voor niets op zijn boerderij mogen wonen en soms gratis brood krijgen goed genoeg. Hoe houdt deze familie dit vol vraag je je af? Hierop hebben we slechts een kort antwoord; moederliefde.

Debuterend regisseur Sandrine Veysset zei zelf dat moederliefde opgevat kan worden als ‘een mooi kunstwerk’, en wat had ze gelijk. Haar prachtige en rauwe film draait namelijk geheel om de moeder. We zien haar worstelen, we voelen haar woede en we ademen haar liefde. Zij is de reden waarom haar kinderen nog gelukkig zijn en zij is een van de redenen waarom deze film zo enorm goed is. We zouden meer willen weggeven over de moeder en haar kwaliteiten, maar dat zou de gehele film tenietdoen. Wat we je dus willen aanraden, is deze film in al zijn eerlijkheid en puurheid te bekijken. Kijk naar de prachtige Franse omgeving, het tot in detail uitgedachte decor, en sta versteld door het acteerwerk en de filmtechnieken, die de film bijna documentaire-achtig laten aanvoelen. Een authentieker en mooier drama over het harde leven op een Franse boerderij zul je niet snel meer zien.

Must-see, omdat:

  • 1. Y’aura t-il de la neige à Noël? net zoveel prijzen won als dat er kinderen in de film spelen – namelijk zeven! Vooral voor beste regisseur kreeg deze prachtfilm veel prijzen en dat snappen wij volkomen.

  • 2. De film zo authentiek geacteerd en geschoten is, dat hij op sommige momenten veel weg heeft van een documentaire.

  • 3. Wij bij Cinetree ontzettend houden van Franse klassiekers en deze film valt absoluut in die categorie.

“Aren’t you happy here? You have the kids right?”

Le père (Y'aura t'il de la neige à Noël?)

Deze films werden ook geselecteerd door Tatjana Almuli

Grief is love in a heavy coat

Fat Front

Cobain

The Broken Circle Breakdown

On Chesil Beach

Kapsalon Romy

50/50

Sweet Thing

Ask Dr. Ruth

What Maisie Knew

Rocks

Frida

God Only Knows

Dirty God

A Single Man

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.