10 pareltjes van het IFFR

Door Amal • 1 jun 2021

Deze week gaat het Internationaal Film Festival Rotterdam van start! Om alvast in de stemming te komen, zetten we tien IFFR pareltjes van de afgelopen jaren voor je op een rij. Nodig al je festivalvrienden uit en laat je meeslepen in de grootse avonturen en intieme verhalen van het IFFR.

Een gelaagd, aangrijpend portret dat onder je huid kruipt - dat is Dirty God. Na een zoutzuur aanval door haar ex-vriendje, wordt Jade continu geconfronteerd met de blikken van de buitenwereld. Terwijl zij een innerlijke strijd voert om haar vertrouwen en eigenwaarde terug te vinden, lijkt haar zwaar aangetaste huid het enige te zijn dat wordt opgemerkt.

Nederlands talent Sacha Polak maakte voor de film gebruik van ‘social actors’ - zo is de hoofdrolspeelster daadwerkelijk slachtoffer van een incident waarbij ze brandwonden opliep. In combinatie met de grote hoeveelheid improvisatie maakt dit dat de personages in Dirty God ongelofelijk authentiek overkomen. Een intrigerend verhaal over een veerkrachtige vrouw en de verborgen ellendes van het leven in een grote stad.

In een buitenwijk van Dakar, de hoofdstad van Senegal, ontmoet je de de jonge Souleiman. Hij verlaat uit wanhoop zijn stad en steekt de oceaan over op zoek naar een beter leven. Zijn geliefde Ada laat hij achter, met een overweldigend gevoel van gemis dat alle woede over haar naderende uithuwelijking overheerst.

De Frans-Senegalese regisseuse Mati Diop werd met Atlantique als eerste zwarte vrouwelijke filmmaker geselecteerd voor een Gouden Palm én de film was de Senegalese Oscarinzending. Met betoverende beelden en een spel van verschillende genres liet de maakster alle conventionele regels los en maakte ze een magisch, complex en choquerend verhaal dat het verlies laat zien van degenen die achterblijven.

3. Rocks

De vijftienjarige Shola, a.k.a. Rocks, is 15 jaar oud en nog niet zo bezig met haar toekomst. Ze heeft het veel te druk met haar lastige thuissituatie. Elke dag weer maken Rocks en haar broertje zich zorgen over hoe de volgende dag er uit zal zien, maar gelukkig is ze niet helemaal alleen: ze heeft altijd haar lieve vriendinnen om zich heen.

Voor de film Rocks wilde regisseuse Sarah Gavron een film maken over jongeren zoals ze dat zelf zouden doen. De schrijvers werkten intensief samen met de jonge hoofdrolspelers en dat leverde een documentaire-achtige film op die de veerkracht, het plezier en de levenskracht van tienermeiden perfect heeft weten te vangen. Een indrukwekkende, hoopvolle film over ware vriendschap.

4. Adam

De Marokkaanse Oscar-inzending Adam is een teder kijkje in het leven van twee compleet verschillende vrouwen. Wanneer de hoogzwangere Samia aanklopt bij Abla’s bakkerij krijgt ze na lang aandringen onderdak. Wat een paar dagen had moeten zijn, wordt een lange tijd waarin Abla en Samia steeds meer beseffen dat ze elkaar nodig hebben.

Het acteerwerk in Adam is ijzersterk: de verbeten gelaatstrekken van Alba zijn spot-on en Samia’s acteerwerk is tranentrekkend. Met warme beelden van stomend deeg en intieme gesprekken krijg je een prachtig kijkje in het Marokkaanse huishouden. Ook snijdt de film een gevoelig onderwerp aan: zwangerschap voor het huwelijk is in Marokko verboden en Samia’s worsteling als ongehuwde zwangere laat de pijn zien die dit teweegbrengt. Zo is Adam een gelaagde en hartverwarmende ode aan de vrouw.

Vanaf het moment dat ze elkaar in 1949 ontmoeten, verlangen pianist Wiktor en zangeres Zula alleen nog maar naar elkaar. 15 jaar lang volg je hoe hun onmogelijke romance zich ontvouwt, tegen een achtergrond van de spanningen van de koude oorlog en de klagende klanken van Poolse volksmuziek.

Cold War werd bedolven onder de prijzen en nominaties: de film werd op Cannes bekroond met de prijs voor Beste Regisseur en kreeg maar liefst 3 Oscarnominaties. En dat snappen wij helemaal! Verzamel popcorn en zakdoekjes (want tranen gegarandeerd) om even weg te dromen bij de melancholische zwart-wit beelden, innige omhelzingen en verliefde blikken van Wiktor en Zula.

6. Ema

Een sociaal drama, eclectische dansfilm én psychologische thriller in één? De Chileense regisseur Pablo Larraín kreeg het voor elkaar met de wervelende film Ema. De relatie van powerkoppel Ema en Gastón staat op zijn kop als hun adoptiekindje Polo plotseling wordt overgeplaatst. Ook het moderne danscollectief dat op het stel steunt - hij is choreograaf en zij de hoofddanseres - dreigt hierdoor in te storten.

Wat volgt is een explosief en muzikaal avontuur waarin Ema alles op alles zet om herenigd te worden met haar zoontje. Dag en nacht zwoegt ze met haar vriendinnen om een meesterplan te smeden dat haar gezin kan redden. Ema dompelt je twee uur lang onder in een spektakel van het Chileense nachtleven, inclusief vlammenwerpers, neonlichten en de pompende ambient-reggaeton-soundtrack van kunstenaar Nicolaas Jaar. Niks is te gek voor Ema.

De Oscar- en Gouden Palmwinnaar Parasite was misschien wel de grootste filmhit van 2019, en terecht! Regisseur Bong Joon Ho laat met dit verhaal de grote contrasten tussen arm en rijk zien, waarmee je als kijker echt aan het denken wordt gezet.

Parasite leert je twee Koreaanse families kennen die in compleet verschillende werelden lijken te leven. De familie Kim leidt een bescheiden bestaan in een krappe, donkere woning. Wanneer hun zoon voor de chique familie Park gaat werken, pakken de Kims alle kansen om te profiteren van hun rijkdom. De - soms bizarre - film is een echte eye-opener. Het ene moment lig je te gieren van het lachen en volgende moment ben je in shock en denk je: gebeurt dit echt?! Een must-see!

Er ontbreken veel dingen in het leven van de 12 jarige Zain: een veilig onderkomen, voldoende eten en ruimte om te spelen. Daarom besluit Zain zijn ouders voor de rechter slepen. Zijn aanklacht? Ze hebben hem ongevraagd op de wereld gezet.

Tegen de achtergrond van het onstuimige Beiroet werkt deze rechtszaak als frame van een raamvertelling. Beelden van ‘het heden’ in de rechtszaal worden afgewisseld met het straatverleden van Zain, waar hij zich groot en stoer moest houden om staande te blijven. Nu zelfs zijn ouders zich niet meer om hem bekommeren, zal hij toch echt voor zijn eigen geluk moeten zorgen. Met documentaire-achtige beelden schetst Capharnaüm een hartverscheurend verhaal van een verloren kind in een keiharde wereld.

Soms heeft een gezin twee moeders, alleen een vader of wordt een vader een moeder... In de Deense film A Perfectly Normal Family vertelt Emma’s vader zijn twee dochters dat hij voortaan als vrouw door het leven wil gaan. Vader Thomas verandert in de dansende Agnete die zwierende jurken en make-up draagt en opeens niet meer van voetbal lijkt te houden.

Vanuit het perspectief van puber Emma zie je hoe de familie worstelt om vast te houden aan wat ze hadden, terwijl ze moeten accepteren dat alles nu anders is. Een tedere en actuele film die laat zien dat geen familie hetzelfde is!

10. Un Fils

De familievakantie van de Tunesische Fares en Mariem verandert in een zenuwslopende race tegen de klok als hun zoontje Aziz op de achterbank van de auto door een kogel wordt geraakt. Het welgestelde gezin staat plotseling voor onmogelijke keuzes als blijkt dat het jongetje een orgaantransplantatie nodig heeft. Zijn ouders mogen zelf niet doneren, waardoor ze zich genoodzaakt zien om op andere grimmige manieren hun zoon te redden.

Un Fils is het filmdebuut van regisseur Mehdi M. Barsaoui, die de film een gelaagdheid gaf die we in tijden niet zagen. De film speelt zich af in de zomer van 2011, een halfjaar na de Jasmijnrevolutie. Barsoui levert op een subtiele manier kritiek op de hedendaagse Tunesische samenleving, die krampachtig aan haar - soms patriarchale - tradities vasthoudt. Een ijzersterke film die je niet snel vergeet.


Het IFFR vindt dit jaar online plaats van 2-6 juni. Heb je de smaak te pakken? In deze collectie vind je nog meer IFFR films om van te genieten!