I, Daniel Blake

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Een timmerman van middelbare leeftijd en een alleenstaande moeder raken verstrikt in een web van bureaucratie wanneer zij noodgedwongen de bijstand in moeten. Wat als je zoekt naar hulp, maar niemand die wil geven? I, Daniel Blake ontving tijdens de première in Cannes een staande ovatie van 15 minuten. Daarnaast kreeg regisseur Ken Loach (Sorry We Missed You) voor dit prachtige portret de Gouden Palm.

Cinetree-founder Hanna Verboom deelt 'I, Daniel Blake'

Op zoek naar hulp met Daniel Blake

Door Bo Courant

In Nederland ontvangen honderdduizenden mensen een uitkering - een getal dat de laatste maanden alleen maar verder is opgelopen. Want hoewel we nog midden in de coronacrisis zitten, zijn de eerste (economische) gevolgen al zichtbaar. Zo is alleen al in de maand juni het werkloosheidspercentage opgelopen van 3,6 naar 4,3 procent. Ter vergelijking: tijdens de economische crisis van 2008 duurde het zeven (!) maanden voordat het aantal werklozen in Nederland met 0,7 procent was toegenomen. Voor I, Daniel Blake gaan we een paar jaar terug in de tijd, voordat de coronacrisis alles veranderde.

We kennen ze ten slotte allemaal: de discussies over wanneer iemand wel of niet arbeids(on)geschikt moet worden verklaard. Helaas komt het nog altijd voor dat mensen zich - onterecht - voordoen als arbeidsongeschikt. Zij teren op een uitkering die ze eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Maar heb je je wel eens afgevraagd hoe vaak het voorkomt dat iemand onterecht arbeidsgeschikt wordt verklaard? Mensen die in principe écht niet kunnen werken, maar door een arts of de overheid alsnog de arbeidsmarkt op worden gestuurd. Dit laatste fenomeen is misschien minder prevalent, maar daarom niet minder schrijnend.

De tachtigjarige regisseur Ken Loach (The Wind That Shakes the Barley, Sorry We Missed You) weet als geen ander hoe je het falen van de overheid in beeld moet brengen. Niét vanuit een slachtoffersperspectief, maar juist vanuit iemand die almaar blijft proberen. Iemand die juist heel graag wil, maar door alles en iedereen wordt tegengewerkt. Hoofdpersonage Daniel (Dave Johns) belichaamt zo'n personage precies. Blake is 59 en verdient zijn brood als timmerman. Daniel is een tevreden man; zijn leven loopt op rolletjes. Totdat hij, geheel onverwachts, een hartaanval krijgt en voor het eerst van zijn leven een beroep op de staat moet doen. Zijn vraag om hulp resulteert in een ellenlange en doodvermoeiende tocht van de ene hulpinstantie naar de andere. En de echte hulp? Die blijft lang, heel lang uit. Gelukkig is daar Katie (Hayley Squires) die het leven tóch nog een gouden randje geeft.

Must-see, omdat:

  • 1. Ken Loach’s visie maakt dit een instant klassieker.

  • 2. Een aangrijpend pleidooi voor menselijkheid.

  • 3. Schetst zeer kundig een situatie die op dit moment speelt.

Film in feiten

  • 1. Regisseur Ken Loach werd met I, Daniel Blake de oudste winnaar ooit van de Palme d’Or in Cannes. Op 22 mei 2016 won hij de prijs, hij was toen 79 jaar oud.

  • 2. Verschillende tactieken werden toegepast om de film zo direct mogelijk te maken. De film werd bijvoorbeeld chronologisch gedraaid. De acteurs kregen steeds alleen het volgende stukje script voordat de scènes gedraaid werden. Ook was de bediende in de voedselbankscène een gewone werknemer die niet van tevoren was ingelicht over wat er zou gebeuren.

  • 3. Bij de première in Cannes kregen Ken Loach en zijn team een een staande ovatie van 15 minuten.

“I’m not gonna give up. When you lose your self-respect you’re done for.”

Daniel Blake (I, Daniel Blake)

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

Je aandacht verdient aandacht

Proxima

Samen uit de schaduw

The Boat That Rocked

8 femmes

Crazywise

Nothing But the Sun

Polisse

Les Intranquilles

Animal

Un Triomphe

The Singing Club

Woman at War

Cowboys

Un Amour Impossible

Knight of Cups

Antoinette dans les Cévennes

The Hundred-Foot Journey

Monk

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

Hors Normes

De Wilde Stad

Lion

Amazing Grace

School Life

Jackie

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Yao

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

The Diving Bell and the Butterfly

170 Hz

Amélie

Once

The Selfish Giant

Le ballon rouge

Still Alice

A Late Quartet

Home For Christmas

De rouille et d'os

Mandela: Long Walk to Freedom

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

Dheepan

L'Odyssée

Turist

The Salt of the Earth

Life, Animated

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

Doof Kind

So Help Me God

La Grande Bellezza

Suffragette

45 years

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.