The Diving Bell and the Butterfly

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Jean-Dominique Bauby’s leven verandert volledig wanneer hij door een beroerte plotseling geheel verlamd is. De enige functies die nog ‘werken’ zoals vanouds zijn Jean-Do’s linkeroog, gedachten, beleving kracht en zijn – ietwat ironische – gevoel voor humor. Maar wat heb je hieraan als je niet kan praten of bewegen? The Diving Bell and the Butterfly won maar liefst 67 prijzen en is behalve een aangrijpende biografie ook een meesterlijk kunstwerk.

Cinetree-founder Hanna Verboom over 'The Diving Bell and the Butterfly'

Oneindige verbeeldingskracht

Door Nikki Nilwik

Jean-Dominique Bauby: ooit journalist, auteur, redacteur van het modeblad Elle, rokjesjager en vader, tegenwoordig gevangene in zijn eigen, plotseling verlamde lichaam. Dat is in een notendop het tragische, waargebeurde verhaal dat ons in prachtige beeldende taal wordt verteld in The Diving Bell and the Butterfly.

Op 43-jarige leeftijd kreeg Jean-Dominique Bauby (Mathieu Amalric), ook wel Jean-Do, een beroerte waardoor hij twee weken in een coma belandde en volledig verlamd wakker werd. Hij bleek te lijden aan het zeer zeldzame locked-in-syndroom, vertelt zijn dokter hem bijna té opgewekt. De enige functies die nog ‘werken’ zoals vanouds zijn Jean-Do’s linkeroog, gedachten, beleving kracht en zijn (ietwat ironische) gevoel voor humor. Niet meer, niet minder. Maar wat heb je daaraan als je niet kan praten of bewegen? Volgens de neurochirurg hoeft Jean-Do zich echter geen zorgen te maken. Het ziekenhuis heeft een geweldige en volgens de dokter bloedmooie – hoe dat Jean-Do gaat helpen snappen wij ook niet – logopediste ingeschakeld die hem gaat helpen met zijn communicatie. ‘Communicatie’, want het systeem dat zij voor hem ontwikkelt is anders dan wij ooit gezien hebben. Toch lukt het Jean-Do om door haar systeem en toewijding te praten met mensen. Uiteindelijk schrijft Jean-Do zelfs het boek The Diving Bell and the Butterfly, waarin hij op indrukwekkende, bijna poëtische, manier zijn pijn en vreugde van zijn tijd als patiënt maar óók van zijn vroegere leven met de rest van de wereld deelt.

The Diving Bell and the Butterfly is een film van de artistieke regisseur Julian Schnabel en dat is aan alles te merken. Behalve dat The Diving Bell and the Butterfly een aangrijpende biografie en drama is, is de film namelijk ook een meesterlijk kunstwerk over een kunstenaar vol passie, diepzinnige beelden en liefde. Dat de film een meesterwerk is wordt trouwens bevestigd door de talloze internationale prijzen die The Diving Bell and the Butterfly mocht ontvangen (onder andere een Golden Globe en twee awards op Cannes). The Diving Bell and the Butterfly herinnert je aan de oneindige verbeeldingskracht die we allemaal bezitten, en dat is in onze ogen waar films om draaien. Een must-see is deze biografie dus zeker – alhoewel hij zó indrukwekkend is dat zelfs ‘must-see’ klinkt als een understatement.

Must-see, omdat:

  • 1. De film genomineerd werd voor vier Oscars en een Gouden Palm op het filmfestival van Cannes, een Golden Globe won en daarnaast nog 66 andere prijzen mee naar huis mocht nemen.

  • 2. The Diving Bell and the Butterfly gebaseerd is op het waargebeurde verhaal van Jean-Dominique Bauby (o.a. ex-hoofdredacteur van Elle Magazine) en zijn zelfgeschreven boek.

  • 3. De film naast een prachtig en indrukwekkend verhaal, ook een genot voor het oog en oor is. De kunstzinnige beelden in combinatie met poëtische teksten zijn op sommige momenten zelfs adembenemend.

“I don't mind you dragging me to the bottom of the ocean, because you are also my butterfly.”

Claude (The Diving Bell and the Butterfly)

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

Je aandacht verdient aandacht

Proxima

Samen uit de schaduw

The Boat That Rocked

8 femmes

Nothing But the Sun

Polisse

Les Intranquilles

Animal

Un Triomphe

The Singing Club

Woman at War

Cowboys

Un Amour Impossible

Knight of Cups

Antoinette dans les Cévennes

The Hundred-Foot Journey

Monk

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

Hors Normes

De Wilde Stad

Lion

Amazing Grace

School Life

Jackie

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Yao

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

170 Hz

Amélie

Once

The Selfish Giant

Le ballon rouge

Still Alice

A Late Quartet

Home For Christmas

De rouille et d'os

Mandela: Long Walk to Freedom

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

I, Daniel Blake

Dheepan

L'Odyssée

Turist

The Salt of the Earth

Life, Animated

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

Doof Kind

So Help Me God

La Grande Bellezza

Suffragette

45 years

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.