Lion

Spreading great stories

  • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

  • Geselecteerd en ingeleid door experts

  • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Saroo verdwaalt op vijfjarige leeftijd en komt per trein, moederziel alleen, in miljoenenstad Calcutta uit. Hij komt op z’n pootjes terecht, maar besluit jaren later wel op zoek te gaan naar zijn wortels. Ontroerend, waargebeurd drama met glansrollen van o.a. Dev Patel (Slumdog Millionaire), Nicole Kidman & Rooney Mara.

Cinetree-founder Hanna Verboom over 'Lion'

Hoop doet leven

Misschien is het wel een van je grootste nachtmerries als kind: verdwaald raken en je ouders nooit meer terugvinden. En nog steeds, wanneer je volwassen bent, breekt je hart een beetje wanneer je een klein jongetje of meisje met betraande ogen bij de servicebalie in de supermarkt ziet staan. Waarschijnlijk heeft nog nooit een moeder haar kind daadwerkelijk achtergelaten bij de servicebalie in kwestie, maar daar overtuig je het kind op dat moment écht niet van. En als je zelf ooit in een soortgelijke situatie bent beland, weet je dat je die angst hardnekkig is: zo’n 20, 30 jaar later kan het nog steeds voelen alsof het de dag van gisteren was.

We kunnen er kort over zijn: elke situatie waarin je je ouders kwijtraakt, of het nou om vijf minuten of een paar uur gaat, is vreselijk. Maar iemand die het als kind écht zwaar te verduren heeft gehad, is Saroo Brierley. In Lion maak je kennis met zijn verhaal - want hoe bizar de situatie in de film ook lijkt, het is de werkelijke levensloop van Saroo. Als vijfjarig jongetje komt hij per ongeluk in een trein terecht die pas stopt in Calcutta, de Indiase miljoenenstad. Saroo komt uit een klein dorpje en spreekt alleen zijn streektaal. In Calcutta spreken ze die taal juist weer niet, dus het jochie kan nauwelijks contact leggen met anderen. Tot overmaat van ramp heeft hij eigenlijk ook geen idee hoe zijn dorpje heet of hoe je er kunt komen. Ondenkbaar voor ons in Nederland, maar je begrijpt dat het in een enorm land als India, waar veel mensen geen toegang hebben tot internet of televisie, iets anders ligt. De kans dat Saroo zijn thuis ooit nog terugvindt, is klein. Heel klein.

Maar als er één film gaat over hoop houden en nooit opgeven, dan is het Lion wel. Wanneer Saroo volwassen is, besluit hij namelijk op zoek te gaan naar zijn wortels. Met de handvol herinneringen die hij heeft aan zijn jeugd, begint hij aan een zoektocht naar zijn thuisdorp en familie. Hoewel Saroo’s verhaal uniek is, zijn die zoektocht naar wortels en de acceptatie van het verleden universele thema’s. Het Oscargenomineerde Lion is daardoor niet alleen een film die je raakt, maar ook een film die je een nieuw, hoopvol perspectief biedt. Iets waar wij, in deze situatie, alleen maar dankbaar voor kunnen zijn.

Must-see, omdat:

  • 1. De film je weer even laat beseffen waar het leven om draait: familie, liefde, hoop en geloven in je eigen kracht.

  • 2. Je Lion eigenlijk een beetje kunt vergelijken met een aflevering van Spoorloos, maar dan de Hollywood-variant. Spannend, ontroerend maar bovenal hartverwarmend.

  • 3. De jonge Saroo misschien wel de voornaamste reden is om deze film te gaan zien! De achtjarige Sunny Pawar neemt je vanaf de eerste minuut mee in het verhaal en speelt steracteurs als Nicole Kidman, Rooney Mara en Dev Patel er allemaal uit.

“I'm not from Calcutta... I'm lost.”

Saroo Brierley (Lion)

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

Rafaël

The Hundred-Foot Journey

Perfetti sconosciuti

Monk

God Only Knows

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

School Life

The Impossible

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Florence Foster Jenkins

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

Slumdog Millionaire

170 Hz

Amélie

Pride

Still Alice

A Late Quartet

Mandela: Long Walk to Freedom

Young@Heart

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

I, Daniel Blake

The Man Who Mends Women

Dheepan

L'Odyssée

Turist

Human

Life, Animated

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

Doof Kind

So Help Me God

Captain Fantastic

The Tree of Life

La Grande Bellezza

Suffragette

45 years

Spreading great stories

  • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

  • Geselecteerd en ingeleid door experts

  • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand