The Motorcycle Diaries

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress. Altijd 20 films die je bijblijven

 • Meer dan een filmplatform: elke week nieuwe inleidingen

 • Van jouw bijdrage vertellen we nieuwe verhalen met jonge makers

 • Beschikbaar op iOS, Android en Samsung Smart TV

 • €7,99 na proefperiode. Altijd opzegbaar.

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

In de bijzondere roadmovie The Motorcycle Diaries brengt regisseur Walter Salles een piepklein deel van het leven van de Cubaanse revolutieleider Ernesto ‘Che’ Guevara in beeld. Het deel dat Salles - gebaseerd op Guevara’s eigen dagboek - laat zien, is Guevara’s tussenjaar in Latijns-Amerika. Alhoewel dit slechts één jaar uit Ernesto’s leven is, laat The Motorcycle Diaries zien dat een jaar meer dan genoeg is om iemands bestaan voorgoed te veranderen.

Cinetree-founder Hanna Verboom over 'The Motorcycle Diaries'

Een nieuwe blik op Ernesto ‘Che’ Guevara

Door Nikki Nilwik

Het gezicht van de Cubaanse revolutieleider Che Guevara is tegenwoordig een iconisch beeld geworden op T-shirts, mokken, vlaggen en ga zo maar door – maar hoeveel weten we eigenlijk écht over deze bijzondere man? Veel meer dan zijn naam en het feit dat hij een grote rol speelde in de Cubaanse revolutie zullen de meesten van ons waarschijnlijk niet weten. The Motorcycle Diaries geeft een uniek inkijkje in de vroegere jaren van Ernesto ‘Che’ Guevara’s leven, waarin hij samen met zijn vriend Alberto Granado een reis maakte die zijn leven voorgoed zou veranderen.

Walter Salles’ levendige biopic werd gebaseerd op de boeken die zowel Guevara als Granado schreven over deze onvergetelijke reis. Hun reis begint in 1952, wanneer Ernesto (sterk gespeeld door Gael García Bernal) 23 jaar is en bijna afgestudeerd als geneeskundige. Voordat hij dokter wordt, besluit Ernesto samen met zijn vriend Alberto (Rodrigo de la Serna) door Latijns-Amerika te reizen op een motor. In het begin is de reis vooral bedoeld voor plezier; een tussenjaar voordat Ernesto en Alberto zullen beginnen aan hun serieuze banen en levens. Wanneer een koppel dat op de vlucht is hen tijdens een ijskoude nacht vraagt waarom zij reizen, zegt Ernesto dan ook eerlijk: ‘we reizen om te reizen’. Zo simpel startte hij deze reis, zonder ook maar enig idee te hebben dat dit jaar zijn leven voorgoed zou veranderen. Door de vele ontmoetingen die hij maakt, wordt Ernesto uit zijn geprivilegieerde bubbel gehaald en in contact gebracht met de vele onrechtvaardigheden van de wereld. Zo leren de twee jonge jongens bijvoorbeeld over de effecten van Spaanse kolonisatie op de inheemse volkeren en zien ze met eigen ogen de bijna onmenselijke manier waarop lepra patiënten worden behandeld. Hoewel al deze ontmoetingen zeer verschillend zijn, dienen ze allemaal tot één doel: het voeden van Ernesto’s politieke en revolutionaire blik – die hem uiteindelijk zal veranderen in een van de grootste revolutionaire leiders die de wereld ooit gekend heeft.

Behalve het in beeld brengen van het leven van ‘Che’ (dat Argentijns is voor vriend) Guevara, is The Motorcycle Diaries ook een imposante film om andere redenen. Ten eerste maakt deze atypische roadmovie ons verliefd op niet alleen de natuur maar ook de mensen van Latijns-Amerika. De langzame beelden zorgen voor een betoverend effect, waardoor je direct Guevara’s obsessie met en liefde voor ‘zijn’ Amerika begrijpt. Daarnaast snijdt deze biopic ook thema’s aan die vandaag de dag nog altijd belangrijk zijn. Vooral zet de film je aan het denken over hoe we tegenwoordig omgaan met alle onrechtvaardigheden die we dagelijks op sociale media of in het nieuws tegenkomen. In contrast tot Ernesto’s revolutionaire reactie, lijkt het wel alsof we tegenwoordig bijna verdoofd zijn door alle negatieve dingen die we continue horen en zien. ‘Che’ Guevara’s gewelddadige revolutie is misschien niet het beste antwoord, maar The Motorcycle Diaries zal je wellicht wel motiveren om na te denken over andere reacties dan een Instagram re-post.

Must-see, omdat:

 • 1. The Motorcycle Diaries het verhaal vertelt van een levensveranderende periode in het leven van revolutieleider ‘Che’ Guevara – wie wil da nou niet zien?

 • 2. Het acteerwerk van de nog jonge Gael García Bernal én de muziek voor deze bijzondere biopic fenomenaal zijn. De filmmuziek was zelfs zo goed, dat schrijver Jorge Drexler hier een Oscar voor won!

 • 3. De film is gebaseerd op dagboeken die ‘Che’ Guevara zelf bijhield over deze reis. Interessant feitje; deze dagboeken werden pas jaren na Ernesto’s dood gevonden!

“How is it possible to feel nostalgia for a world I never knew?”

Ernesto ‘Che’ Guevara (The Motorcycle Diaries)

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

Nothing But the Sun

The Singing Club

Woman at War

Un Amour Impossible

Knight of Cups

Antoinette dans les Cévennes

The Hundred-Foot Journey

Monk

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

Hors Normes

School Life

Jackie

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Dirty God

Yao

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

The Diving Bell and the Butterfly

Slumdog Millionaire

170 Hz

Once

The Selfish Giant

Le ballon rouge

Samsara

Still Alice

A Late Quartet

De rouille et d'os

Mandela: Long Walk to Freedom

Young@Heart

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

I, Daniel Blake

Dheepan

L'Odyssée

Turist

Human

Life, Animated

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

Doof Kind

So Help Me God

La Grande Bellezza

The Tree of Life

Suffragette

45 years

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress. Altijd 20 films die je bijblijven

 • Meer dan een filmplatform: elke week nieuwe inleidingen

 • Van jouw bijdrage vertellen we nieuwe verhalen met jonge makers

 • Beschikbaar op iOS, Android en Samsung Smart TV

 • €7,99 na proefperiode. Altijd opzegbaar.

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand