Once

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Once vertelt een klein maar universeel verhaal, gebaseerd op toevalligheden: de paden van twee straatmuzikanten kruisen elkaar, waarna er een bijzondere band ontstaat. Een hedendaagse ‘art-house musical’ zonder drama of hartstochtelijke liefdesscène – juist door het gebrek aan opsmuk (en dankzij de waanzinnige soundtrack!) is Once zo betoverend.

Cinetree-founder Hanna Verboom over 'Once'

Verbinden met elkaar

Door Freija Roos

Once vertelt eigenlijk een heel klein verhaal, gebaseerd op toevalligheden zoals dat in het echte leven ook gaat. De paden van twee straatmuzikanten kruisen elkaar, waarna er een bijzondere band ontstaat. De manier waarop regisseur John Carney dit kleine verhaal naar het universele trekt, is uitzonderlijk. Once is de enige in zijn soort en zal je ongetwijfeld bij blijven (en werd niet voor niets opgenomen in het boek “1001 Movies You Must See Before You Die” van Steven Schneider).

Je zou de film kunnen beschrijven als een ‘arthouse musical’: de liederen die de twee straatmuzikanten ten gehore brengen, spelen een belangrijke rol in het liefdesverhaal dat verteld wordt. De soundtrack van de film is dan ook alom geprezen en vertelt eigenlijk al een groot deel van het verhaal. Het is voelbaar dat de hoofdrolspelers zich in het ‘echte’ leven ook storten op muziek om zichzelf uit te drukken. Ondanks de soms ietwat idyllische scènes (zoals het moment dat de muzikant, nadat hij bestolen wordt en de dief te pakken krijgt, een deel van zijn zojuist opgebrachte geld afstaat aan diezelfde dief) voelt dit verhaal écht. Juist door het gebrek aan opsmuk is Once zo betoverend. Het camerawerk is wat behelpen; veel van de scènes zijn met een telelens geschoten. Van een grote afstand zijn zo de échte reacties van omstanders vastgelegd, waarmee de film dus eigenlijk een brug slaat tussen fictie en non-fictie. Juist daarom geloof je dit verhaal, en raakt het je ook. Het lijkt des te meer alsof alles en iedereen in deze film toevallig op elkaars pad komt.

Once gaat over het belang van zelfexpressie, over de kracht van het delen van verhalen en emoties met anderen. De levensechte mensen en levensechte situaties hebben geen groot drama of uitgesproken liefdesscènes nodig. Het kleine budget maakt dat de film met veel creativiteit en toewijding gemaakt is, en dat voel je! Dit bescheiden pareltje is enerzijds niet meer dan het verhaal van twee straatmuzikanten die elkaar ontmoeten, maar anderzijds is het véél meer dan dat.

Must-see, omdat:

  • 1. Er heerlijke muziek zit in deze film, zoals het nummer ‘Falling Slowly’ dat in 2008 de Oscar voor Beste originele muziek won! Bob Dylan was zelfs zo gecharmeerd van Once en de muziek dat hij de muzikanten als support-act meenam op zijn wereldtour.

  • 2. De film in 2007 de Independent Spirit Award voor Beste buitenlandse film won.

  • 3. De makers veel van de scènes gewoon in de straten van Dublin hebben gefilmd waarbij toevallige passanten als figuranten fungeerden, waardoor Once levensecht aanvoelt. Niet alleen voor de kijker trouwens; tijdens het filmen probeerde een heroïsche omstander te helpen met het pakken van de ‘dief’.

“What's the Czech for Do you love him?”

Guy (Once)

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

2040

La Croisade

Je aandacht verdient aandacht

Proxima

Samen uit de schaduw

The Boat That Rocked

8 femmes

Nothing But the Sun

Polisse

Animal

Un Triomphe

The Singing Club

Woman at War

Cowboys

Un Amour Impossible

Knight of Cups

Antoinette dans les Cévennes

The Hundred-Foot Journey

Monk

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

Hors Normes

De Wilde Stad

Lion

Amazing Grace

School Life

Jackie

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Yao

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

The Diving Bell and the Butterfly

170 Hz

Amélie

The Selfish Giant

Le ballon rouge

Still Alice

A Late Quartet

Home For Christmas

De rouille et d'os

Mandela: Long Walk to Freedom

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

I, Daniel Blake

Dheepan

L'Odyssée

Turist

The Salt of the Earth

Life, Animated

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

Doof Kind

So Help Me God

La Grande Bellezza

Suffragette

45 years

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.