RBG

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress. Altijd 20 films die je bijblijven

 • Meer dan een filmplatform: elke week nieuwe inleidingen

 • Van jouw bijdrage vertellen we nieuwe verhalen met jonge makers

 • Beschikbaar op iOS, Android en Samsung Smart TV

 • €7,99 na proefperiode. Altijd opzegbaar.

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Al sinds 1993 zet rechter Ruth Bader Ginsburg zich in voor gendergelijkheid en de rechten van minderheden. In 2022 zijn we helaas nog steeds niet op de plek die Ginsburg voor ogen had, maar haar acties en onuitputtelijke kracht hebben ons in ieder geval een flink stuk vooruit geholpen. Bekijk haar uitzonderlijke verhaal in deze Oscarwaardige documentaire RBG.

Humberto Tan over 'RBG'

Bedankt RBG

door Nikki Nilwik

RBG is onderdeel van het HER Film Festival waar je van 14 t/m 23 oktober 8 films kunt zien over de verbindende kracht van vrouwen. Deze films zijn gratis te zien bovenop je abonnement. Klik hier voor de gehele filmselectie.

De ‘notorious RBG’, of te wel Ruth Bader Ginsburg overleed helaas in 2020 aan de gevolgen van kanker op 87-jarige leeftijd. Een enorm verlies, niet alleen voor Amerika maar ook voor de rest van de wereld. Ruth Ginsburg, die tot haar dood een rechter was bij het hoogste gerechtshof van de Verenigde Staten, kreeg namelijk niet voor niets de bijnaam ‘notorious (beruchte) RBG’. Onuitputtelijk werkte Ginsburg aan een betere wereld voor alle genders en minderheden en dit deed zij met veel succes. Ondanks alle vreemde dingen die nu aan de hand zijn in Amerika (en de rest van de wereld) kunnen we namelijk wel stellen dat we er zonder RBG zeker slechter aan toe zouden zijn.

Zelden zal je een documentaire zien over een vrouw die zo doortastend, indrukwekkend en tegelijkertijd zo nuchter is als rechter en jurist Ruth Ginsburg. Geen wonder dat ze is uitgegroeid tot icoon, waarover boeken geschreven zijn en films en ‘memes’ gemaakt zijn. Ondanks al deze openbare informatie over haar, springt deze documentaire gemaakt door Betsy West en Julie Cohen er toch bovenuit. Dit openhartige portret over RBG laat namelijk niet alleen zien hoe Ginsburg de wereld veranderde met haar juridisch activisme, maar laat ook zien hoe zij de vrouw geworden is die zij is. Van haar jeugd tot de slapeloze nachten, waarin Ruth haar Harvard studie combineerde met het opvoeden van een baby alsof het niets is, de docu RBG laat het allemaal zien. RBG zorgt ervoor dat je respect voor deze verbluffende vrouw groeit met iedere minuut die passeert.

Tegelijkertijd is het gek deze documentaire te zien in het licht van de recente gebeurtenissen in de Verenigde Staten. In 1993 vocht Ruth Ginsburg al voor gelijke genderrechten en alhoewel ze enorm veel bereikt heeft in haar leven, is het pijnlijk te zien dat we in 2022 nog steeds niet hebben bereikt waar RBG haar leven aan heeft gewijd. Vrouwen (inclusief iedereen die zich zo identificeert) moeten nog steeds strijden voor zeggenschap over hun eigen lichaam. Na decennia van protesten, rechtszaken, verdriet en geduld, zijn we nog steeds niet waar we horen te zijn. Deze dubbele lading van de documentaire zorgt ervoor dat je behalve een liefde voor RBG, ook nieuwe inspiratie krijgt om op te komen voor gelijke rechten voor iedereen. Niet alleen voor ons en toekomstige generaties, maar ook voor de legende die RBG voor ons heeft achtergelaten. Bedankt RBG voor alles en bedankt Betsy West en Julie Cohen voor het maken van deze documentaire die niet alleen RBG eert maar ook de strijd voor gelijke rechten opnieuw aanwakkert.

Must-see, omdat:

 • 1. RBG een openhartig portret is van een verbluffende vrouw die je na deze film zal toevoegen aan je lijstje ‘meest favoriete personen ooit’.

 • 2. Deze documentaire je niet alleen voorstelt aan deze heldin, maar je ook weer aan het denken zet over de strijd voor gelijke rechten.

 • 3. Een van de weinige documentaires die meer dan één Academy Award nominatie kreeg.

“Law is a consuming love for me.”

Ruth Bader Ginsburg (RBG)

Deze films werden ook geselecteerd door Humberto Tan

Werk ohne Autor

Het Wonder van Le Petit Prince

Den Skyldige

Retour en Bourgogne

If Beale Street Could Talk

On the Road

The King's Speech

Cidade de Deus

Tanna

Neon Bull

Dear White People

Hotel Rwanda

The Salt of the Earth

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress. Altijd 20 films die je bijblijven

 • Meer dan een filmplatform: elke week nieuwe inleidingen

 • Van jouw bijdrage vertellen we nieuwe verhalen met jonge makers

 • Beschikbaar op iOS, Android en Samsung Smart TV

 • €7,99 na proefperiode. Altijd opzegbaar.

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand