Still Alice
Kijk je ogen uit.
€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.
Het leven van een professor in de linguïstiek (Julianne Moore) wordt opgeschud wanneer ze gediagnosticeerd wordt met Alzheimer.
Het brein en het zijn
“We zijn ons brein”, schreef Dick Swaab–een idee dat pijnlijk duidelijk wordt wanneer we iemand treffen wiens hersencapaciteiten afnemen. Daar waar Nederlands schrijver Bernlef zijn publiek met ‘Hersenschimmen’ van binnenuit meenam in een dementerend brein kijken we in Still Alice in principe vanaf een afstand mee met iemands worsteling met vroeg inzettende alzheimer. De verve waarmee hoofdrolspeelster Julianne Moore dit opvoert maakt het echter dat je het bijna als even echt ervaart.
Still Alice begeeft zich in principe op glad ijs: films over heftige ziekten vervallen snel in tranentrekkerij, te grote emotionele gebaren. De bijna ironische opzet van een neurolinguïst die niet op woorden kan komen lijkt kort samengevat ook bijna te recht door zee. Juist daarom is Still Alice zo bewonderenswaardig, want Richard Glanzer & Wash Westmoreland slagen erin een ingetogen portret van een innemende personage neer te zetten.
Film in feiten
De laatste film van co-schrijver en regisseur Richard Glatzer voordat hij in maart 2015 overleed aan ALS. Door zijn ziekte kon hij tijdens het draaien niet praten en regisseerde hij door middel van de text-to-speech app op zijn iPad.
Julianne Moore nam een maand vrij van ‘The Hunger Games: Mockingjay – Part 1’ om ‘Still Alice’ te filmen.
Michelle Pfeiffer, Julia Roberts, Diane Lane en Nicole Kidman werden eerder benaderd voor de hoofdrol, maar allen bedankten vriendelijk. Toentertijd was Brett Ratner echter nog aan de productie verbonden als regisseur.
Alice Howland (Still Alice)“I think i’ll try to forget that just happened.”
Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom
Kijk je ogen uit.
€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.