The Hundred-Foot Journey

Kijk je ogen uit.

€7,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Wat krijg je als een gevluchte Indiase familie hun restaurant – met geweldige kok – opent tegenover een klassiek Frans Michelin-restaurant? Juist ja, een erg fijne dramafilm over cultuurverschillen, je naasten liefhebben en de allesoverheersende liefde voor eten. The Hundred Foot Journey werd genomineerd voor een Golden Globe, is een waar lust voor het oog en dé perfecte film voor deze tijd van het jaar.

Cinetree-founder Hanna Verboom deelt 'The Hundred-Foot Journey'

Eerst proeven, dan oordelen!

Door Nikki Nilwik

De feestdagen zijn eindelijk aangebroken. In heel Nederland komen families en vrienden samen om te eten, drinken en te genieten, online via zoom of kleine gezelschappen misschien zelfs in huis – met de maatregelen in acht genomen natuurlijk. Velen van ons zijn waarschijnlijk al weken bezig met het voorbereiden van een geweldig ontbijt, brunch of diner. En eerlijk is eerlijk, dat is niet heel makkelijk meer in deze tijd. Nu iedereen speciale wensen heeft - vegetarisch, veganistisch, glutenvrij en ga zo maar door – zijn de koks onder ons waarschijnlijk langer bezig met het bedenken van een gerecht dan met de bereiding zelf. Maar al deze moeite is het meer dan waard wanneer de gerechten een lach op de gezichten van onze geliefden toveren. Want uiteindelijk is dat de kracht van eten; mensen bij elkaar brengen en gelukkig maken – en The Hundred-Foot Journey bevestigt dit als geen ander.

Na de dood van hun beeldschone moeder, besluit de Indiase familie Kadam te vluchten naar Europa om hier hun passie voor het serveren van geweldig Indiaas eten te vervolgen. Hun eerste stop is Engeland, maar na een jaar reist de familie verder in een auto – eerder een roestbak– naar het Europese vasteland. Uiteindelijk begeven de remmen het en strandt familie Kadam in het pittoreske dorpje Saint Antonin in Frankrijk. De gemiddelde nuchtere Nederlander zal dit puur toeval noemen, maar Papa (Om Puri) voelt aan dat zijn overleden vrouw juist op deze plek grootste plannen voor haar familie heeft. Want misschien remmen, remmen wel voor een reden? Groots zijn de gebeurtenissen die familie Kadam, en dan voornamelijk zoon en ambitieuze kok Hassan, staan te wachten zeker. Het Indiase restaurant dat zij openen in Saint Antonin bevindt zich namelijk pal tegenover het Michelin-restaurant van Madame Mallory (Helen Mirren) en dat kan maar een ding betekenen; oorlog!

The Hundred-Foot Journey van regisseur Lasse Hallström (bekend van Hachi en Chocolat) is gebaseerd op de gelijknamige roman van Richard C. Morais en geproduceerd door niemand minder dan Steven Spielberg én Oprah Winfrey. Het is daarom niet gek dat The Hundred-Foot Journey een typische feel-good film is, die de welbekende clichés niet vermijdt. Maar clichés zijn clichés omdat ze werken, en dat doen ze opnieuw in deze prachtige familiefilm. Net zoals Hassan in de film ieder gerecht perfect weet te bereiden, heeft ook regisseur Lasse Hallström het volmaakte recept gevonden voor een film die we nu allemaal wel kunnen gebruiken. En wie weet, misschien haal je er wel wat kookinspiratie uit voor de feestdagen?

Must-see, omdat:

  • 1. Je soms gewoon een film nodig hebt waarvan je weet dat ‘ie je gelukkig gaat maken. The Hundred-Foot Journey is zo’n film.

  • 2. De film niet alleen bomvol zit met goed eten; ook de acteurs zijn fantastisch om naar te kijken. Helen Mirren, die Madame Mallory speelt, werd voor haar rol zelfs genomineerd voor een Golden Globe!

  • 3. Omdat de film geproduceerd werd door Steven Spielberg en Oprah Winfrey. Als dat geen bijzonder en geschikt duo is om een hartverwarmende feel-good film te maken, weten wij het ook niet meer!

“The cuisine is not an old tired marriage; it is a passionate affair!”

Madame Mallory (The Hundred-Foot Journey)

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

Je aandacht verdient aandacht

Samen uit de schaduw

Broken Flowers

Film Stars Don’t Die in Liverpool

Nothing But the Sun

Polisse

Animal

Un Triomphe

The Singing Club

Woman at War

Cowboys

Un Amour Impossible

Knight of Cups

Antoinette dans les Cévennes

Monk

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

Hors Normes

De Wilde Stad

Lion

School Life

Jackie

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Dirty God

Yao

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

The Diving Bell and the Butterfly

Slumdog Millionaire

170 Hz

Amélie

Once

The Selfish Giant

Le ballon rouge

Still Alice

A Late Quartet

Home For Christmas

De rouille et d'os

Mandela: Long Walk to Freedom

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

I, Daniel Blake

Dheepan

L'Odyssée

Turist

Human

Life, Animated

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

Doof Kind

So Help Me God

La Grande Bellezza

Suffragette

45 years

Kijk je ogen uit.

€7,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.