I, Tonya

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

In I, Tonya stapt de Oscargenomineerde Margot Robbie in het waargebeurde verhaal van kunstschaatsster Tonya Harding. Onder begeleiding van een fantastische soundtrack en een gezonde dosis humor, volgen we Tonya van haar rise to fame tot de fout die haar carrière beëindigt (en haar de meest gehate persoon ter wereld maakt).

Cinetree-lid Chantal van Doesburgh over 'I, Tonya'

The price of fame

Door Michelle Broer

Als de hele wereld je naam wist, zou je dan liever geliefd of gehaat zijn? Kunstschaatsster Tonya Harding weet als geen ander hoe het voelt wanneer de hele wereld besluit wie je bent. In I, Tonya stapt de Oscargenomineerde Margot Robbie in het waargebeurde verhaal van Tonya, de eerste Amerikaanse kunstschaatsster die ooit een drievoudige as wist te landen. De film volgt niet alleen Tonya’s groeiende succes, maar ook de fout waardoor ze de meest gehate persoon ter wereld wordt.

Wanneer een film ons een verhaal vertelt, geloven we meestal blind dat we het hele plaatje te zien krijgen. Maar in I, Tonya zet regisseur Steven Rogers ons aan het twijfelen. Zowel Tonya als andere ooggetuigen liegen, scheppen op en laten details achterwege. Af en toe kijken ze zelfs recht in de ogen van het publiek terwijl ze het verhaal verdraaien. Zo speelt Rogers op indrukwekkende wijze met de conventies van film. Ook voor de grenzen van genres heeft hij weinig interesse. I, Tonya is tegelijkertijd een komedie, drama en een biografie. Normaal gesproken zouden humor, spanning en realisme met elkaar botsen, maar in Tonya’s verhaal sluiten ze perfect op elkaar aan.

Tonya begint op haar vierde met kunstschaatsen en is meteen het buitenbeentje. Ze is niet alleen veel jonger dan de rest maar komt ook uit een typische ‘redneck’ familie. Ze is niet het ideale beeld van een dame dat de jury wil zien. Toch kan niemand ontkennen dat ze ongelofelijk veel talent heeft. Ze reist razendsnel naar de top en landt uiteindelijk als eerste Amerikaanse vrouw een drievoudige as. In haar privéleven loopt alles minder soepel. Van jongs af aan wordt Tonya mishandeld door haar moeder. Om uit die situatie te ontsnappen trouwt ze op haar 19e met Jeff Gillooly. Maar haar jeugd achtervolgt haar wanneer ook Jeff zijn handen niet thuis kan houden. Tonya moet alles op alles zetten om haar twee werelden gescheiden te houden.

Ondanks dit heftige verhaal heeft de film een grotendeels luchtige toon. De interacties tussen Jeff en Tonya’s bodyguard worden gekenmerkt door chaos en hilarische misverstanden. De twee halen Tonya over om valse bedreigingen te versturen naar haar grootste competitie. Beiden mannen willen maar al te graag serieus worden genomen in hun mannelijkheid, maar om dit te bereiken gaan ze telkens een stap te ver. Er volgen meerdere montages vol up-beat muziek en dramatische zoom-ins waarmee de regisseur precies de juiste mate van humor weet aan te brengen. Zo sleept de film het publiek langs alle emoties die je je maar kan voorstellen zonder ook maar enig moment de aandacht te verliezen.

Must-see, omdat:

 • 1. De film meerdere kanten heeft. Het is niet alleen een verhaal van een geplande aanval die gedoemd was om te mislukken, maar ook een realistisch portret van het effect van jarenlange mishandeling.

 • 2. De fantastische soundtrack alle emoties in je kan oproepen: van puur geluk tot pijnlijk medelijden.

 • 3. Je het beeld van Allison Janney en haar oorsmeer-etende papegaai nooit meer zult vergeten.

“I was loved for a minute, then I was hated, then I was just a punchline.”

Tonya (I, Tonya)

Deze films werden ook geselecteerd door Cinetree

Grootse Dingen

Slow Travel

Uit de schaduw

De kracht van geven met Teun Toebes

Moffenmeid

Love in times of crisis

Petite Maman

Supernova

Mitra

Quo Vadis, Aida?

Kom hier dat ik u kus

Gunda

Deux Frères

Heartstone

The Hand

2046

Fallen Angels

Happy Together

Chungking Express

In The Mood For Love

The Leisure Seeker

La Pazza Gioia

Fête de Famille

The Dark Horse

Les Ogres

La Última Primavera

Le Grand Bain

Wildlife

Mia Madre

Una via a Palermo

The Human Voice

The Farewell Party

Elle S'en Va

Moonrise Carcosa

Ema

Goud

Skate Kitchen

C'est ça l'amour

Blue Jasmine

The Sapphires

The Angels' Share

Naissance des pieuvres

Café de Flore

Lola vers la Mer

Todos lo Saben

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand